Kada je reč o držanju priplodnih grla – krmača, nerastova ili nazimica, to je nešto što traži zaista vrhunske odgajivače. Veliko znanje, iskustvo, ljubav, naklonost i jasnu opredeljenost. U našoj zemlji su faze držanje krmača veoma kompleksne pa to mogu izvesti samo najbolji odgajivači, oni iz kategorije „majstori“. Medju njima je i Predrag Lalović iz Mićunova, nadomak Bačke Topole.

“Bačka Topola je poznata po proizvodnji prasadi i u svakom od naseljena 23 mesta ima proizvođača, kako manjih tako i većih. Naša farma je registrovana 2014. godine, kapacitet je do 100 krmača i otprilike proizvedemo oko 2.000 prasadi godišnje. Proces rada zahteva mnogo operacija: od osemenjavanja, praćenja gravidnosti, pripremu krmača za vakcinaciju, prašenja, odgoja malih prasadi nakon zalučenja i rasta do 25 kilograma kada prasad odlazi sa farme…”, kaže Predrag Lalović.
Porodične farme će u Srbiji (na Balkanu) su one koje će obezbeđuju svinjsko meso kao konačni proizvod. Veličina takvih farmi kao domaćinske imaju nekoliko ljudi, koji učestvuju u odgoju, koji se bavie držanjem svinja po već ustaljenim normama. Takva je i Lalovića
2Porodične farme su najtipičnije farme koje imaju najveći broj odgajivača. To su uglavnom specijalizovane farme (krmače-prasad) od 50 do 200 krmača, zatim specijalizovane farme (tov svinja) od 30 do 1.000 tovnih mesta i takozvane zatvorene farme sa 30 do 50 krmača. Porodične posebno zatvorene farme su najproduktivnije jer imaju sigurniji plasman, kao i usklađivanje broja prasadi i tovnih grla. Sa dobrim rezultatima one su ekonomski stabilnije.- Specijalizacija znači bolje rezultate i pravu posvećenost gajenju svinja. Lalović
Konstantnost i kontinuitet su održani od prvog dana, zaviše godina rada, uspeli su da se pozicioniraju na domaćem tržištu i da steknu poverenje kupaca. To su uspeli zahvaljujući ozbiljnom pristupu tom poslu, svi prasići na njihovom imanju su vakcinisani, tako da ne postoji bojazan za njihovim kasnijim obolevanjem. Sva grla su pod stalnim nadzorom veterinara, i cele porodice, tokom cele godine. Strogo se vodi računa i o obrocima koji se daju životinjama, reč je o brižljivo biranim namirnicama i koncentrisanoj hrani, visokog kvaliteta.