BAČKA TOPOLA / USKRS, PRVI MAJ I DJURDJEVDAN UZ PEČENJE

TRADICIJA se mora ispoštovati, mesa ne sme manjkati u danima praznovanja. Ove godine čak u tri navrata za desetak dana, pečenje i mesni specijaliteti naći se na trpezi. Prvi Uskrs Prvi maj i Đurđevdan.Jedan za drugim, dani upisani velikim slovom, prazniće novčanike bačkotopolčana zbog cena prasetine i jagnjetine koje su značajno skočile.Očekivano je da se nastavi da poskupljuje, ali stanje na tržištu i dalje značajno povoljnije nego prošle godine pred praznike. Prema poslednjem izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), cene prasića na stočnim pijacama posle poskupljenja kretale su se od 330 do maksimalno 450 dinara za kilogram. a lane u jednom trenutku je to bilo i do 800 dinara.

Nemali broj građana morao je da prištedi od početka godine baš za ove značajne datume, da ne bi trpezarijski sto oskudevao. Ko nije sa strane ostavio novac, mogao bi ući u minus, imajući u vidu koliko je meso ove godine skupo. OVe godine slavska trpeza biće upriličena istovremeno, 20 aprila , za pravoslavne i katolike.Trenutno stanje na tržištu je tako da zbog dovoljne ponude ne preti nestašica ni u pečenjarama, ni u mesarama i trgovinama. Ne očekuje se, takođe, da će cene pečenja i svežeg mesa ići na gore uoči velikog praznika.Po izveštajima sa stočnih pijaca, cene “žive vage” prasadi se nakon perioda stagnacije i niskog nivoa, sada ustalila u opsegu od 350 do 400 dinara za kilogram sa tendencijom daljeg, ali ne drastičnog rasta, tako da će, po procenama, uoči Uskrsa stići do maksimalnih 450 dinara za kilogram.

Ukoliko za prazničnu trpezu umesto pečenja odaberete meso koje ćete sami pripremiti, cena kilograma svinjetine, u zavisnosti od veletrgovine i da li je taj artikl trenutno na akciji što nije retkost, kreće se od 650 do 900 dinara.

Proizvodjači i prodavci su saglasni da pred Uskrs (20. april) ne bi trebalo da dođe do podizanja cene jaja jer je proizvodnja kontinuirana, dok je biotehnologija u u stočarskoj proizvodnji i živinarstvu dosta odmakla.