Devojke plaćaju hirurzima da opet budu device

Estimated read time 4 min read

Oko hiljadu devojaka godišnje, uglavnom sa sela, plaćaju hirurzima da ponovo postanu device. Najviše pacijentkinja iz ruralnih oblasti južne Srbije i Crne Gore

 Klinički centar Vojvodine

Klinički centar Vojvodine

MEDICINSKO osoblje sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine zaprepastilo se kada je, nedavno, majka dovela svoju šesnaestogodišnju ćerku na abortus. Nije ih iznenadilo to što su u paru došle na prekid trudnoće jer, kako vele, to nije retka pojava. Šokiralo ih je što je žena zahtevala od lekara da njenoj devojčici odmah po izvršenoj intervenciji “učine uslugu” i – zašiju joj himen. Da maloletno dete bude ponovo nevino.

Mada bi malo ko pomislio da je ovakva reakcija majke moguća u 21. veku, lekari tvrde da takav stav nije neobičan u ruralnim sredinama, a majka i ćerka došle su iz malog sela pored Zrenjanina, gde živi svega nekoliko hiljada stanovnika.

– Naravno, odbili smo da to učinimo, najpre zato što je majka to tražila dok joj je ćerka bila uspavana, pod anestezijom, ali i zato što takve intervencije rade plastični hirurzi, a ne ginekolozi – ispričali su “Novostima” zaposleni na ovoj klinici.

Da su ovakvi slučajevi česti, potvrdio je specijalista plastične i estetske hirurgije dr Predrag Matejin, koji u novosadskoj poliklinici “Pekić” godišnje uradi oko desetak ovakvih zahvata.

 

ULEPŠAVANJE ZA STARIJE DAME SVE više žena radi i estetske operacije na genitalijama.
– Kako plastična hirurgija u Srbiji prati svetske trendove u ovoj oblasti, među ženama je sve popularnije modeliranje vaginalnih usmina (labioplastika) i sužavanje vagine (vaginoplastika), na šta se one odlučuju iz estetskih, ali i funkcionalnih razloga – otkriva dr Matejin.
– Nakon operacije pacijentkinjama se vraća devojački izgled i proporcije genitalija, a intervencije koštaju od 750 do 1.500 evra.

Na zašivanje himena, takozvanu himenoplastiku, devojke i žene najčešće se odlučuju kad smatraju da su nevinost izgubile s pogrešnom osobom, ali i kad žele da iznenade svog dugogodišnjeg partnera za rođendan ili godišnjicu. Ipak, ubedljivo su najčešći slučajevi kad devojka zarad udaje mora da bude, tobože, netaknuta.

– Himenoplastici se najčešće podvrgavaju devojke između 20 i 25 godina, a to uglavnom rade zbog udaje, da ne bi izneverile očekivanja svoje porodice i budućeg supruga. Raskid veridbe navode kao najčešći razlog – kaže dr Matejin. – Pacijenktinje dolaze iz svih krajeva zemlje, ali najviše iz ruralnih, nerazvijenih krajeva Južne Srbije, a ima ih i iz Crne Gore, gde se tradicionalne vrednosti i dalje neguju i gde se potencira na nevinosti prilikom stupanja u brak.

Posle zašivanja himena, tobože prvi, seksualni kontakt trebalo bi da se ostvari u roku od dve do četiri nedelje, jer ukoliko se to tada ne dogodi ožiljak može postati jači, što kasnije otežava ili u potpunosti onemogućava penetraciju. Naš sagovornik kaže da se u takvim slučajevima mora pristupiti medicinskoj defloraciji.

Koliko je moralno to što se pored lažne boje kose, lažnih noktiju, grudi ili usana, devojke kite i lažnom nevinošću, dugo bi se moglo raspravljati, međutim, ovaj zahvat nije moguće ni zabraniti jer postoje situacije, tvrde psiholozi, u kojima su oni opravdani, kao što je, na primer, gubitak nevinosti na nasilan način.

U takvim slučajevima, kažu stručnjaci, himenoplastika je najbolji korak ka povratku u normalan život posle traumatičnog iskustva.

 

DEVICE ZA 1.000 EVRA

PACIJENTKINJE na operaciju – hirurško vraćanje nevinosti – dolaze pod nadzorom roditelja, najčešće majki, ili sa drugaricom. Zahvat, koji je postao popularan još za vreme stare Jugoslavije, može da se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, a naplaćuje se od 700 do 1.000 evra. Prema procenama stručnjaka, godišnje se u Srbiji uradi oko 1.000 ovakvih operacija.

You May Also Like

More From Author

22Comments

Add yours

+ Leave a Comment