NEMA ŠTEDNJE KAD ŠEF TRAŽI PARE

Estimated read time 4 min read

ZOLTAN SOMBATI , PREDSEDNIK OPŠTINKOG SAVEZA VOJVODJANSKIH MAĐARA, PREKO SVOGA UDRUŽENJA GRAĐANA “URKO“ IZ PAČIRA OD SVOJIH PARTIJSKIH KOLEGA, KOALICIONIH PARTNERA SOCIJALISTIČKE PARTIJE, DEMOKRATSKE STRANKE I PREDSEDNICE OPŠTINE MELINDE KOKAI MERNJAK „DAROVAN“ SA 4,5 MILIONA U PROŠLOJ I JOŠ 3,5 MILIONA GODINU DANA RANIJE.

08_szombathy1

Zoltan Sombati, predsednik opštinskog SVM-a i član političkog koalicionog tima koji donosi političke odluke, te je praktično uz pomoć partijskih istomišljenika, sam sebi slao pare na račun.

     Predsednik bačkotopolske opštinske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Sombati preko svoga Udruženja građana URKO mesečno iz opstinskog budžeta dobijao i po dva miliona dinara. Sve to zahvaljujući predsednici opštine Melindi Kokai Mernjak, partijskoj drugarici, i koalicionim partnerima iz Socijalističke partije Srbije i Demokrtatske stranke, rekao je na poslednjoj sednici Skupštine opštine, odbornik grupe građana “dr Janoš Hadži”, Slobodan Traparić.

395272_416252291771809_813602648_n

Predsednica opštine Bačka Topola, Melinda Kokai Mernjak, obustavila ugovore sa svim medijima. Kasu otključala „glasu razuma“ iz Pačira i bogato nagradila svoga partijskog šefa. Interes je važniji od sukoba interesa.

   

  “Na ovaj način je, prošle godine, Sombatijevom udruženju građana , isplaćeno preko 4,5 miliona dinara. O bahatosti partijske podele novca, svedoči činjenica da ostala udruženja građana, za svoje projekte, dobijaju od opštine, simbolične isnose od desetak hiljada dinara. To je praksa ranijih godina kada je šef partije SVM-a u Bačkoj Topoli, na svoj račun, dobijao višemilionske iznose. Poseno je interesantno da se ovo udruženje bavi proizvodnjom i emitovanjem televizijskog programa u selu Pačir, u kome živi Sombati i koje ima oko 4000 žitelja- rekao je Traparić.
     Obraćajuci se javnosti odbornik Slobodan Traparic je ukzao da je lane bio raspisan konkurs za dodelu sredstava opštinskim medijima, po kome je Komisija dodelila sredstva u iznosu od, dva miliona dinara, za četri medija- RBT pres, Impres-Radio Trend, Omega televiziju I Urko. Naglasio je da je političkom voljom isplata obustavljena, sa obrazloženjem, da novca nema, jer je opština po sudskoj odluci morala Omega televiziji isplatiti zaostala dugovanja, koja su stvorena tako što opština nije plaćala ugovorene obaveze s namerom da ugasi ovu televiziju. Traparić tvrdi, da to nije smetalo da se novac građana izdašno prebacuje na račun predednika opštinskog Saveza vojvodjanskih Mađara pa je u minule dve godine na ovaj način opština „častila“ ovog medijskog stručnjaka sa 8 miliona dinara.
     Prema mišljenju Traparića, političkim manipulacijama ozbiljno je prekršen Zakon, novac se nenamenski trošio a zloupotrebljen je položaj od strane više lica. Napomenuo je da je Zoltan Sombati, predsednik opštinskog SVM-a i član političkog koalicionog tima koji donosi političke odluke, te je praktično uz pomoć partijskih istomišljenika sam sebi slao pare na račun. Jasno je to, jer je prema navodima iz APR-a odgovorno lice u Urku do februara ove godine, bio Sombati, kada su najveći transferi novca obavljeni.
     Traparić je ocenio je da se oličenje političke bahatost vidi u tome što se niko iz vladajuće koalicije nije ni osvrnu na upozorenja da se radi o direktnom sukobu interesa Zoltana Sobatija koji je uz sve i direktor Javnog komunalnog preduzeca Komgrad.
     S obzirom da na upozorenja u lokalnoj Skupštini opštine niko nije reagovao odbornik Slobodan Traparić presavio je tabak u nameri da obavesti organe gonjenja, državno odeljenje za borbu protiv korupcije i kriminala te nadležno tužilastvo, o manipulaijama kojima je , kako kaže, sklono poitičko rukovodstvo ove opštine.
     Udruženje građana „dr Janoš Hadzi“, koje broji šest odbornika u opštinskoj skupštini, podnelo je prijave Agenciji za borbu protiv korupcije, prijavu o mahinacijama sa funkcijama zamenika predsednika opštine Ferenca Tota i Ištvana Manića koji je istovremeno obavljao poslove člana opštinskog veća i direktora Javnog preduzeća za građevinsko zemljište i puteve.
     U prijavi se navodi da je za obe funkcije primao lični dohodak. U ovom slučaju radi se o flagrantnom kršenju pa smatramo da, s obzirom da je Manić obavljao funkciju člana Opštinskog veća na nezakonit način, odluke ovog opštinskog organa u čijem je donošenju on učestvovao, nisu legalne, odnosno, treba da budu poništene. Slično je i sa Ferencom Totom koji je istovremeno bio lekar u domu zdravlja i zamenik predsednika opštine. Na oba mesta je primao plate za isto radno vreme uprkos zakonskoj odredbi po kojoj zamenik predsednika opštine mora biti profesionalac.

 

 

You May Also Like

More From Author

35Comments

Add yours

+ Leave a Comment