Toyota razvija novu generaciju štedljivih motora

Toyota želi da dodatno unapredi ekološke performanse svojih vozila, tako što će razviti gamu novih motora koje odlikuje niska potrošnja goriva i poboljšana termalna efikasnost.

4088168215348059b6036e070563322_640x33385

Termalna efikasnost je numerički izraz koji pokazuje koliko se toplotne energije nastale paljenjem goriva pretvara u efektivnu snagu, a što je ona veća, potrošnja goriva je niža.

Toyota kaže da je tehnologija za bolje sagorevanje i smanjenje gubitaka putem toplote, koja je ugrađena u ove motore, već usavršena u hibridnim agregatima. To će, kako kažu u japanskoj kompaniji, dovesti do smanjenja potrošnje goriva za najmanje 10 procenata u vozilima u koje se ovi motori budu ugrađivali.

Motori će pogoniti modele čije redizajn sledi u skorijoj budućnosti, a na tržištima širom sveta biće uvedeno ukupno 14 varijanti novih motora.

Jedan od motora je i 1.3 litarski benzinac koji radi po principu Atkinsonovog ciklusa, a inače se koristi u hibridnim agregatima.

Atkinsonov ciklus sagorevanje omogućava da se termalna efikasnost znatno povećava jer je stepen širenja veći od stepena kompresije, pa je stoga veća iskoristivost goriva. Primena Atkinsonovog ciklusa daje veći stepen širenja i smanjuje gubitke toplote zbog visokog stepena kompresije (13,5), što dovodi do odlične termalne efikasnosti.

Toyota želi da dodatno smanji potrošnju goriva ovih motora pomoću mnoštva inovacija, kao što su novi oblik usisnog ventila koji stvara snažan vrtložni tok (gde mešavina goriva i vazduha teče u vertikalnom vrtlogu) unutar cilindra i sistem za recirkulaciju i hlađenje izduvnih gasova (EGR) koji radi u sprezi sa inteligentnim električnim promenljivim otvaranjem ventila (VVT-iE) radi boljeg sagorevanja i manjih gubitaka.

Nove funkcije na ovom motoru, zajedno sa gašenjem u praznom hodu i drugim karakteristikama, dovešće do približno 15% manje potrošnje goriva od sadašnjih vozila.

961233684534805a39192f565654310_640x41885

U međuvremenu, još jedan pogonski agregat, 1.0 litarski motor, razvijen zajednički sa kompanijom Daihatsu Motor Co, Ltd, postigao je maksimalnu termalnu efikasnost od 37 procenata, zbog sličnog usisnog ventila koji stvara vrtložni tok, sistema za hlađenje i recirkulaciju izduvnih gasova, kao i visokog stepena kompresije.

U kombinaciji sa funkcijom gašenja motora u praznom hodu i drugim tehnologijama za smanjenje potrošnje, motor postiže znatno manju potrošnju goriva (približno 30 procenata u odnosu na sadašnja vozila).

Preuzeto sa b92net

You May Also Like

More From Author

19Comments

Add yours

+ Leave a Comment