Građani protiv smrada iz „Žibela“

Estimated read time 4 min read

PETICIJA I PROTESTI

Ako se zagađivačima niko ne suprostavi sve će nas potrovati. Za sada prikupljeno 1060 potpisa građana.- kaže organizator protestnog okupljanja Dragan Pečurica

10351378_10202775967940563_7210008414259271873_n
Dragan Pečurica – organizator protestnog skupa

Sa maramicima i maskama na licu građani Bačke Topole protestovali su, drugi put ove godine, ispred zgrade preduzeća AIK u okviru koga posluje fabrika za preradu životinjskog otpada „Žibel“, protiv zagađenja vazduha, vode i zemlje kao i vode reke Krivaje. Na taj način izrazili su simbolično nezadovoljstvo, kako su istakli, dugogodišnjom nebrigom zagadjivača u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš za elementarne uslove života u tim sredinama kao i na nepostojanje dobre volje da se to stanje promeni. Cilj okupljanja , protesne šetnje i boravka ispred poslovne zgrade AIK-a, kao matičnog preduzeća kafilerije „Žibel“ kao najvećeg emitera neprijatnog mirisa u Bačkoj Topoli je da se prozvodjači koji ne poštuju ekološke standarde na to nateraju. Protesni skup je podržao poznati muzičar i kompozitor Lajko Feliks. Zanimljivo je da je u pozivu na protesno okupljanje naznačeno da se na protesni skup pozivaju „svi oni koji smeju“.Sudeći po odzivu reklo bi se malo je onih koji su spremni, javno, da iskažu nezadovoljstvo, zbog nesnosnih mirisa, koje stanovnici Bačke Topole veoma često osećaju. „Kada bi vi verovali u uspeh akcije mi bi za tili čas počistili nesposobno rukovodstvo opštine postavili nove mlade ljude a ovima nebi dozvolili da promene fotelje nego bismo ih pozdravili za sva vremena. Zaustavili bi zagadjivače na veoma jednostavan način. Ja ću taj posao svakako uraditi samo mi to što građana nema dovoljno na ovim protestnim okupljanjima, mnogostruko otežava posao. Zahvaljujem se svim onim nevidljivim ljudima koji su istrajali u svemu ovome koji marljivo skupljaju potpise građana, kopiraju papire, obaveštavaju ljude i brinu o mnogim stvarima, obezbeđuju dobro ozvučenje za skupove, savetuju, podržavaju iako možda i nisu iz Bačke Topole, nego izdaleka. Zahvaljujem se našim umetnicima koji svojim talentom čine da ovi skupovi imaju dušu! Svi oni koji su se pojavili na prvom i na drugom našem okupljanju mi daju snage da ovaj posao radim i dalje jer ako se zagadjivačima niko ne suprotstavi oni će nas sve potrovati!”- kaže organizator protestnog okupljanja Dragan Pečurica.

10547947_10202775972620680_7266602194544961979_o Udruženje za zaštitu životne sredine „Arkus“ više puta je upućivalo zahtev opštinskoj inspekciji da utvrdi sastav i količinu gasova koje ova fabrika ispušta iz svojih postrojenja.Rezultata nije bilo ,ističu u Arkusu pošto ta inspekcija nema instrumenata kojim bi mogla kontrolisati aero i druga zagadjenja. Uz ekologe koji na taj problem ukazuju dugi niz godina sada i gradjani na različite načine pokušavaju da privole nadležne službe da učine nešto kako ne bi bilo više neprijatno udisati vazduh u Bačkoj Topoli. Potvrdjuje to peticija kojom se traži zdrav vazduh za Bačku Topolu i okolinu koja je pokrenuta na sajtu Peticije 24 com Kako se u tekstu peticije navodi ukoliko se sakupi dovoljan broj potpisa od nadležnih državnih organa tražiče se da fabrika ugradi odgovarajuće vazdušne filtere. Do 15. oktobra peticiju je potpisalo 1060 gradjana. Zanimljivo je da je reč o fabrici koja ima dozvolu za izvoz u EU koja bi trebalo da podrazumeva i potpunu ekološku bezbednost. Organizatori borbe za čist vazduh u Bačkoj Topoli odlučni su da zahtevaju od nadležnih republičkih inspekcija traže da reaguju u skladu sa zakonom. Obavestili su Bojana Pajtica , predsednika Izvršnog veća Vojvodine, o ozbiljnosti problema sa kojim se zbog zagadjenja vazduha susreću bačkotopolčani. Odrednica za žalbu je i državno Ministarstvo za poljoprivredu.

10629343_10202776003981464_5676053887376922361_o

You May Also Like

More From Author

26Comments

Add yours

+ Leave a Comment