POLITIČKA PREVIRANJA U VOJVODINI – “OD KERA NEMA SLANINE”

Estimated read time 4 min read
Ištvan_Pastor,_jun_2012
Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine izmakao potporu demokratama u poslednjem trenutku

Predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, nastavlja verbalni slalom u želji da dočara, vojvođanski politički ambijent pričom o „vatanju narodnih poslanika“ kako bi se obezbedila vladajuća većina, ovaj put, za rekonstrukciju pokrajinske „vlade“. Kome nije bilo jasno, pojasnio je, da je pokušaj Demokratske stranke, da ostane na vlasti „šminkanje političkog mrtvaca“. Da ne izađe iz retoričkog driblinga, poput „od kera nema slanine“, ali i vesnika nekih mogućih političkih turbulencija, poput onih, kada je ovom izrekom najavio smenu, onda, ministra finansija Mlađana Dinkića. Dakle, podštapalice su i ovaj put trebale, vizionarski da ukažu na prestanak funkcionisanja dosadašnje koalicije, DS-a, SVM-a, LSV-a, kojoj je Pastor , do juče držao leđja. 

Predsednik pokrajinske „vlade“ Bojan Pajtić iznenađen je, ovakvim stavom, Saveza vojvođanskih Mađara, jer su mu otkazali poslušnost u odlučujućem trenutku, neposredno pred izjašnjavanje o rekonstrukciji pokrajinskog izvršnog veća. Izmakao je Pastor demokratama potporu u poslednjem trenutku uprkos stalnoj tvrdnji kako je legitimitet vladajuće većine Vojvodine potpun i kako u njega ne treba ditati. Dugo se opirao tvrdnji ljudi iz Srpske Napredne Stranke, da postojeća rukovodeća politička uloga demokratske stranke nema podršku naroda. Ali volja je čvrsta dok ne olabavi.

Dobrim međusobnim poznavanjem političkih partija u pokrajinskoj vlasti ipak je izbegnut faktor totalnog iznenadjenja , pred glasanje. „Vatali“ su svi, ko je mogao više. Desilo se ovaj put da su „demokrate“ navatale najviše. Socijal demokratska stranka Borisa Tadića u ovoj preraspodeli izgubila je uzdanice , koje su mu se klele na vernost.Uoči sednice Skupštine Vojvodine na kojoj je trebalo da bude rekonstruisana pokrajinska vlada poslanica Vera Ugričić Ilić iz Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića napustila je poslanički klub SNS i prešla u DS. Da su i demokrate bile u problemima svedoči činjenica da supruga Dragoslava Petrovića, dosadašnjeg pokrajinskog sekretara za nauku i tehnologiju i poslanica DS Svetlana Lukić Petrović najaviila najavila je da neće glasati za smenu svoga supruga. Sve u svemu tanka većina od 62 poslanika uz svesrdnu podršku LSV-a, kojima je ustupljen resor poljoprivrede i ispunjen zahtev da prefesor Petrović,bude smenjen.

Prema saznanjima BT Public News, nakon rekonstrukcije Vlade, glasaće se o smeni predsednika Skupštine Ištvana Pastora, lidera SVM čija je stranka u poslednjem trenutku odbila da učestvuje u rekonstruisanoj Vladi Vojvodine.

Savez vojvođanskih Mađara jasno se opredelio, posle dugogodišnjeg natezanja, za saradnju sa Srpskom Naprednom Strankom, kojoj je, ovaj put, želeo omogućiti promenu vlasti u Vojvodini. Odgovara to jednima i drugima. Državnoj vladajućoj stranci treba najveća manjinska stranka u zemlji, odnosno, predsednik Vlade Aleksandar Vučić treba stranačkom prvaku SVM-a Ištvanu Pastoru jer nema nameru da šminka političkog mrtvaca- Demokratsku stranku. Valjda mu dosadilo šminkanje dok je bio živ. Sada bi malo da šminka državotvornu vlast. Aleksandar Vučić vidi u Pastoru partnera, koji ima itekako dobru saradnju, sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom. Mađari su solidno pozicionirani u Evropskoj Uniji. Put Srbije je EU.

Jezikom Ištvana Pastora „vata ko šta može“.Kada će se navati još koji demokrata ili ligaš, da predje na drugu stranu, vreme će pokazati. Interesantno je, da je motiv za prelazak, sa jedne na drugu stranu , za političke partije i poslanike, najverovatnije, ljubav. Ljubav prema…..

You May Also Like

More From Author

19Comments

Add yours

+ Leave a Comment