KULAČIN KUPUJE RADIO REGIJE I EKSPRES KANAL?

Estimated read time 3 min read

 logo-biglogo-express

Javno informativno preduzeće „Bačka Topola“, koje emituje program „Radio regije“ i kablovski televiziski kanal „Ekspres“ uskoro bi moglo promeniti vlasnika. Prema saznanjim našeg glasima „BT Public News“, za kupovinu ovih lokalnih glasila zainteresovan je Danijel Kulačin, vlasnik firme „Feedback Connsulting i New Media production“ iz Novog Sada. 

Kulačin je sa svojom firmom poslao pisma zainteresovanosti za skoro sve vojvođanske medije koji treba da se privatizuju i to za: Radio Kikindu, Radio Vrbas, Radio Novi Bečej, Radio Zrenjanin, Radio Suboticu, JIP Bačka Topola, za RTV BAP iz Bačke Palanke i za Novosadsku televiziju. Za njih je generalno slaba zainteresovanost i, bar za sada, drugih mogućih kupaca nema.
Od 2007. godine JIP „Bačka Topola“učesnik je procesa privatizacije, ali je privatizacija u ovom slučaju prošle godine obustavljena. Od tada Agencija za privatizaciju je na svakih 180 dana slala obaveštenje u kojem nas informiše da se prolongira privatizacija. Tako je to bilo do preokreta 2014. godine, od kada su postale jasne uredbe koje se odnose na novoosnovane lokalne medije u Srbiji u budućnosti neće moći postojati mediji čiji su osnivači lokalne samouprave.
Odbornici Skupštine opštine Bačka Topola, odnosno vladajuća večina koju su tada činili Savez vojvodjanskih Madjara, Socijalistička partija Srbije i Demokratska stranka zauzeli su stav protiv privatizacije opštinskog javnog informativnog preduzeća, jer su ocenili da bi privatizacijom moglo da bude ugroženo informisanje na manjinskim jezicima. Zbog toga će i od nadležnih u OEBS-u zatražiti da ne podrže predviđene zakonske odredbe o privatizaciji medija.
Skupština je ranije 50 odsto osnivačkih prava u tom preduzeću prenela na Nacionalni savet Mađara, a predstavnici opozicije su sada postavili pitanje zbog čega ovaj nacionalni savet ne finansira informativno preduzeće kada je preuzeo polovinu osnivačkih prava.Opozicioni odbornici su bili mišljenja da ovakav način obesmišljavaobjektivno informisanje i onemogućava javni nadzor nad društvenim delatnostima.
Kada je kontrola nad medijima od strane opštine jača od funkcije kontrolekoju trebaju da imaju mediji, kada se interesi opštinske vrhuške ne pokalpaju sa interesima gradjana, kada se interesi pojedinaca odvijaju na štetu javnog interesa, koji oni treba da štite, onda dolazi do relavitizacije problema kriminalnih radnnji u opštinama. Zato mi dajemo punu podršku privatizaciji i projektnom finansiranju medija.“-kaže Janoš Haži šef istoimene odbosničke grupe u Skupštini opštine.

You May Also Like

More From Author

32Comments

Add yours

+ Leave a Comment