PLATE PLATILI “GLAVOM”

Estimated read time 4 min read

395272_416252291771809_813602648_nPredsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara donelo je odluku sa sa mesta predsednka opštine Bačka Topola smeni Melindu Kokai Mernjak, kao i članove Opštinskog veća Roberta Fazekaša, Hajnalku Šipoš, Nađ Ota, Atilu Babija i Ota Čorbu. Razlog za smenu su astronomske stimulacije koje su sebi isplaćivali čelnici opštine.
Podsećamo, Predsednica opštine Melinda Kokai Mernjak i njene kolege funkcioneri nisu se obazirali na činjenicu da svojim platama i stimulacijama krše zakon i odluku Vlade Republike Srbije o platama. Naime, samo plata predsednice Kokai Mernjak je 40.000 dinara veća nego što to dozvoljava zakon i odluka vlade o platama.
Zarade opštinskih funkcionera detaljno su utvrđene Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama i određuju se množenjem osnovice i koeficijenata. Kako je zakonski koeficijent za predsednika opštine 7,74 i osnovica određena odlukom vlade 10.788,23 dinara, tako bi predsednica po zakonu trebalo da prima 83.500 dinara neto. Zakon predviđa i da se opštinskim funkcionerima plata može uvećati zbog složenosti poslova, ali najviše 30 odsto. Sa ovim uvećanjem, Melinda Kokai Mernjak maksimalno bi po zakonu smela da prima 108.551 dinar. A njena neto plata iznosi 125.184 dinara. Bez stimulacije.Stimulacija još 50.880 dinara. Načelnik opštinske uprave Peter Sedlar ima dodatak na platu od 33. 646 dinara, što je samo 3000 manje od opštinskog proseka.

Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine izmakao potporu demokratama u poslednjem trenutku
Ištvan Pastor predsednik SVM-a

– Isplata plata i stimulacija je jedan od razloga predsedništva za ovu odluku – istakao je Ištvan Pastor na konferenciji za novinare. – Stimulacije u visini prosečne plate ne priliče i nespojive su sa vrednostima koje neguje SVM. Niko u stranci nema pravo da na ovaj način udari šamar desetinama hiljada ljudi koji su nam ukazali poverenje.
Kao drugi razlog za ovaj potez, Pastor navodi to što je već duže vreme nezadovoljan kako funkcioniše opština, u kojoj se mesecima ništa značajno ne odvija. Još uvek se ne zna ko će iz redova SVM-a zameniti prvu damu opštine, a procedura nalaže da kada ona podnese ostavku, za njom to uradi i celo Opštinsko veće, u kome su i članovi DS-a i SNS-a.
Stimulacije su deljene svima, stranačke diskriminacije tu nije bilo – podvukao je Pastor.
Ostaje otvoreno pitanje da li će SPS, DS i SNS postupiti slično jer su i njihovi članovi Opštinskog veća ravnopravnoo sa SVK-om donosili brojne odluke koje su u suprotnosti sa zakonom i uživali blagodeti novca koji im je nezakonito isplaćivan. Činili su to uprkos brojnim upozorenjima na sednicama Skupštine opštine da čine nezakonite radnje.
Odbornike vladajuće večine rukovodeča manjina veoma često je dovodila u zabluda , iskonstrisanim lažima pa su donošene brojne odluke mimo važećih zakona.
Vrhunac cinizma je izjava Melinde Kokai Mernjak od pre nekoliko dana u kojoj tvrdi da su tako visoke plate isplaćivane za vandredne rezultate rada na razvoju opštine Bačka Topola.Sve to pored činjenice da je ovo opština iz koje svakodnevno iseljavaju kolone mladih, bežeći u inostranstvo jer u poslednje dve godine nije otvoreno ni dvadesetak radnih mesta. Istovremeno je posao izgubilo na stotine.
Brojne su malverzacije , zbog kojih je protiv rukovodstva ove opštine podignuto niz krivičnih prijava.
08_szombathy1Interesantno je da je na funkciji predsednika opštinske organizacije SVM-a , još uvek, Zoltan Sombati, iako je poznato da je upravo smenjena predsednica Melinda Kokai Mernjak, bila izvor višemilionskih isplata, svome partiskom šefu, po više raznih osnova.Samo u 2013 njegovom udruženju URKO iz Pačira isplaćeno je 4,5 miliona dinara.

You May Also Like

More From Author

36Comments

Add yours

+ Leave a Comment