NIČU KANCELARIJE ZA RASPODELU MADJARSKIH PARA

Estimated read time 2 min read

Svojevremeno je veliku buru u mađarskoj zajednici u Srbiji, pre svega u strankama koje politički okupljaju pripadnike manjinske nacionalne zajednice u našoj zemlji, izazvala
prošlogodišnja odluka Vlade Mađarske kojom je odobren trogodišnji paket pomoći razvoju preduzetništva i privrede u Vojvodini u vrednosti od 50 milijardi forinti, odnosno oko 160 miliona evra. Strasti su se, po svemu sudeći, stišale pa njihove kancelarije rade u Subotici i Zrenjaninu, Somboru, Kanjiži a ozvaničiće se u u Bačkoj Topoli, Bečeju i Senti. Fondacije „Prosperitati” će usmeravati pomoć Vlade Mađarske u vidu bespovratnih sredstava i kredita sa povoljnim uslovima.
Specifičnost je da, konkurisati mogu, samo oni sa dvojnim državljanstvom.
– Vlada Mađarske će trogodišnjim programom, koji će trajati od 2016. do 2018. godine, pomoći u realizaciji strategije infrastrukturnog i ekonomskog razvoja zajednica vojvođanskih Mađara. U formi povoljnih kredita biće raspodeljeno 30 milijardi forinti, a 20 milijardi će biti dodeljeno kao bespovratna pomoć, za čiju je raspodelu zadužena Fondacija „Prosperitati” – pojasnio je motive za otvaranje ove kancelarije Balint Juhas, direktor Fondacije.u izjavi za novosadski Dnevnik- Prvi javni poziv objavljen je 31. januara i sadrži deset konkursa, od kojih je jedan za kupovinu nekretnina za mlade parove, tri za razvoj privrede i šest za unapređenje poljoprivrede – precizirao je Balint Juhas, uz opasku da je za učešće na konkursima u svim slučajevima potrebno obezbediti i novčano učešće od 20 odsto.

Naši izvori saznaju da je na konkursima za unapređenje poljoprivrede maksimalni iznos donacije je 800.000 dinara, pomoć za razvoj preduzetništva je od 500.000 do 2,5 miliona dinara, dok se za kupovinu kuća za mlade parove može dodeliti najviše 1,2 miliona dinara. Tokom 2016. godine biće isplaćeno pet milijardi forinti (oko 16 miliona evra) bespovratne pomoći, a u naredne dve godine po 7,5 milijardi (oko 24 miliona evra).

You May Also Like

More From Author

32Comments

Add yours

+ Leave a Comment