MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE “VRUĆ KROMPIR”

Estimated read time 3 min read

Poljoprivrednici iz Bačke Topole protestovali su ispred zgrade opštine, jer je državna zemlja koju godinama obrađuju, prema ovogodišnjem planu, data u zakup isključivo velikim firmama.
Poljoprivrednici su u saopštenju, optužili predsednika opštine da je imenovao komisiju, koja je pripremila nezakonit predlog programa, po kojem bi sva raspoloživa površina poljoprivrednog zemljišta bila data na korišćenje, uz naknadu na osnovu prava prečeg zakupa, prvenstveno vlasnicima domaćih životinja i registrovanih farmi.
“Ovakvom proizvoljnom i delimičnom primenom zakona, za javno nadmetanje ne bi ostao ni jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i time bismo mi bili drastično oštećeni, kažnjeni i diskriminisani kao nižerazredni poljoprivredni proizvodjači. Odluka je trebalo da velikim pravnim licima i gazdinstvima omogući raspolaganje državnim zemljištem sledeće tri godine, dok bi mali poljoprivrednici, koji se bave ratarstvom, u potpunosti ostali bez državne zemlje “, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da postoje osnovane sumnje da su članovi komisije u sukobu interesa, jer su neki od njih u rodbinskim, a neki u poslovnim odnosima sa pravnim licima i gazdinstvima koja su dobila zemlju na ovaj način.
Paori, koji su ostali bez zemlje, kažu da bi, ako ovaj predlog prođe, oni mogli slobodno da prodaju traktore i prestanu da se bave poljoprivredom. U lokalnoj samoupravi kažu da ne određuju oni pravila igre već ministarstvo poljoprivrede i da prema specifičnostima ove lokalne samouprave, koja ima razvijenu industruju mesa, stočari imaju pravo na preči zakup, čime su paori praktično ostali bez zemlje po zakonu.
Ipak na današnjem sastanku paora i lokalne samouprave usvojen je predlog kojim bi se stočari solidarisali sa svojim kolegama ratarima i odrekli se 10 odsto zemlje koja im je pripala. Taj predlog biće upućen ministarstvu koje treba da ga razmotri.
Član opštinskog veća, zadužen za privredu Janoš Žemberi, izjavio je za medije da Zakon o pljoprivrednom zemljištu, po kojem se favorizuju stočri, nije loš zakon, i da oni moraju da se favorizuju jer rade tokom cele godine pa ga u opštini podržavaju ali da razumeju i probleme ratara.
„Na osnovu važečeg zakona , mi nemamo pravo da damo zemlju, ali smo odlučili da stočarima umanjimo površinu za zakup i da bar sa 10 posto površine izadjemo ratarima u susret, ukoliko taj predlog odobri Ministarstvo poljoprivrede, nakon našeg pisma “-kaže Žemberi
Ratari su inače zahtevali ,50% raspoložive površine dobiju, na korišćenje putem javnog nadmetanja!
„Zahtevamo da se predlog programa i sam program donosi na vremenski period ne duži od jedne godine zato što sa pogramom na duži period vremena bilo bi omnemogućena efikasna realizacija ostalih delova Zakona, prvenstveno vezanih za mogućnost kupovine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini do 20 hektara pod propisanim uslovima!“

You May Also Like

More From Author

24Comments

Add yours

+ Leave a Comment