LEGITIMNO ALI NE MORALNO

Estimated read time 3 min read

Na izborima za opštinsku vlast, u opštini Bačka Topola, nastupice koalicija Savez vojvodjanskih Madjara -Demokratska stranka vojvodjnskih Madjara, koalicija Srpske napredne stranke -Aleksandar Vučić Srbija pobedjuje, Savez gradjana Civil, Socijalistička partija Srbije, koalicija Lige socijal demokrata Vojodine – SDS, Demokratska stranka, koalicija Srpska radikalna stranka-Demokratska stranka srbije – Dveri i koalicija okupljena pod nazivom Madjarski pokret za našu opštinu, koju čine Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara i Demokratska zajednica Hrvata. Poslednje dve liste dobile su rok, od izborne komisije opštine, da za 48 sati, otklone nepravilnosti i dopune nevažeće potpise , kako bi u potunosti stekli uslove da nastupe na izborima. S obzirom da se ne radi o velikim nedostacima predpostavka poznavalaca izbornih dogadjanja je da će to biti i lista oko koje će se oprediljavati gradjani opštine Bačka Topola.
Iako je neuobičajeno mirno, u susret izborima 24. aprila, finale sakupljanja potpisa za predaju kandidature zapalilo je društvene mreže. Optužbi je bilo na sve strane ali je akcenat stavljen na ukazivanje da koalicija SRS-Dveri-DSS, koja je izbornu listu predala svega nekoliko sati pred istek roka, sa nedostajućih 34 pravno valjanih overenih izjava birača, sakuplja potpise uz pomoč aktivista Saveza vojvodjanskih Madjara u Pačiru i Staroj Moravici uspešno i neuspešno u Gunarošu gde seljani nisu želeli da otvore vrata aktivistima upkos pasulju koji je u velikim količinama kuvan u ovom mestu, Politički akteri suprostavljenih stranaka, ovo objašnjavaju pokušajem da se razbije tkozvano „srpsko biračko telo“, pre svega koalicija oko SNS-a i na taj način obezbedi prednost u izbornom rezultatu, koaliciji oko SVM-a. Ukazuju da je to legitimno ali ne baš i moralno
U javnosti se spekuliše da je to posledica straha koalicije oko SVM-a, jer je u poslednjem trenutku izbornu listu predao VMDK-Madjarski pokret-DZVM, koji nije u dobrim političkim odnosima sa vodećom partijom Madjara u Vojvodini te da će im uzeti deo biračkog tela.
Nezapamćeno je , od kada traju demokratski izbori u opštini Bačka Topola, da „rata“ oko izbornih plakata nema. Plakat SPS-a, sa likom Dušana Bajatoviča, je izlepljen na gotovo svim vidnim površinama u opštine, oko dve nedelje, i niko ga ne dira. Interesantno je o objašnjenje,nekih od učesnika, političkog nadmetanja- da što duže stoji portret Bajatovića, to je bolje za njih, pa ga zato ne prelepljuju.
Sve u svemu nezapamćena kampanja , bar kada je u pitanju Bačka Topola.

You May Also Like

More From Author

25Comments

Add yours

+ Leave a Comment