ŠUTIRANJE ISPOD STOLA U IGRI “KAMENIH LICA”

Estimated read time 5 min read

Kako se primiče, 24. april, izborni dan, od koga zavisi koje će partije, odnosno nijihove politike, u naredne četri godine voditi opštinu Bačka Topola, pored privdnog mira, za stolom je svoje mesto zauzelo osam partiskih koalicija i grupa gradjana.Ispod stola je nešto nemirnije, kažu dobri poznavaoci političkih prilika i upozoravaju da ima ozbiljnog šutiranja po cevanicama.
Izborne stolice su zauzeli – koalicija Savez vojvodjanskih Madjara -Demokratska stranka vojvodjnskih Madjara, koalicija Srpske napredne stranke -Aleksandar Vučić Srbija pobedjuje, Savez gradjana Civil, Socijalistička partija Srbije, koalicija Lige socijal demokrata Vojodine – SDS, Demokratska stranka, koalicija Srpska radikalna stranka-Demokratska stranka srbije – Dveri i koalicija okupljena pod nazivom Madjarski pokret za našu opštinu, koju čine Demokratska zajednica vojvodjanskih Madjara i Demokratska zajednica Hrvata. To je definitivno, posle proglašeja liste od strane Izborne komisije opštine.
Jedan od lidera pretendenata na vlast , poslednjih dana, citira mudraca, po imenu Lao Cu, kao poruku političkim konkurentima -„Pazite na svoja dela, ona postaju navike, pazite na svoje navike one postaju karakter, pazite na svoj karakter on postaje vaša sudbina. “Nije jasno, da li to ima neke veze sa tvrdnjama podgrejanim u javnosti, da je desno orjentisanu listu koalicije Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije, Dveri u poslednjem trenutku, kada je bilo izvesno da neće imati dovoljan broj potpisnika koji podržavaju listu, potpomogao veći broj gradjana Madjara, stanovnika Stare Moravice, Pačira i nekih drugih mesta. Analitičari ukazuju na legitimnost ovakvog postupka ali i na činjenicu na nelogičnost, jer su upravo iz ovih sredina veoma često pominjana ponuda „sendviča za put preko granice“ iz minulih vremena.
Na skeletu hotela u centru Bačke Topole, koji je minulih 12 godina, uvek bio „udarna pesnica“, predizborne kampanje svih vladajucih, osvanula je zavesa – fotografije hotela , kakav će , valjda, konačno biti. Okupila se politička elita, sada vladajućih, u centru Bačke Topole. Još nije jasno, da li da oda počast „moštima“ nekadašnjeg ugostiteljskog ponosa ili da se divi fotografskom umeču, nečije vizije. Ipak kostur od hotela je sada u vlasništvu opštine, pare za rekonstrkciju su obezbedjene i več bi gradnja krenula, kad ono izbori, omeli ih u razvojnom zanosu.
„Šutiranje ispod stola, po cevanicama“, pojašnjavaju nam dobri poznavaoci političkih prilika, sličnošću sa igrom „Kamenog lica“. Naime , koliko god vas pretendent na vlast oštro šutne , morate ostati kamenog lica. Kao da se nije ništa dogodilo. Trpite i kad boli i kad žulja. Ako pokažete bilo kakvu reakciju, makar i grimasom, ispadate iz igre. Dakle za sada su „face“kamene, bar za stolom. U partiskim prostorijama likovi kao u kući iskrivljenih ogledala.
Ako se osvrnemo na izbore koji treba da se održe, roba koju nam plasiraju stranke ima sledeću poruku: „Sreća za Bačku Topolu, Odličan 5, Živeti normalno, živeti sad, Reč je o poštenju. Idemo! Dosta je bilo, Bačka Topola, pobeđuje.“ Poreklo proizvoda je krajnje nepoznato, a šta dobijamo kupovimo tog proizvoda niko ne zna.
„Gospodin D. Ajzenhauer se prodaje kao sapun ili kolonjska voda“- rečenica je koju su upotrebile demokrate da označe početak stvaranja nove ere u politici. Političar kao roba, suština je tog „novog pravca“. Tržište sve reguliše, političar određuje ponudu, kupac (glasač) određuje tražnju. U idealnim uslovima kupac i proizvođač bi bili zadovoljni – proizvođač zato što je svoju robu prodao po poželjnoj ceni, a kupac jer je platio onoliko koliko je smatrao da proizvod vredi. Na kraju svi profitiraju.
Međutim, kako politika nije nešto što se može kvantitativno odrediti, glavno pitanje je –kome ide profit?
Dva su tabora. Jedan okuplje oko Saveza vojvodjanskih Madjara i drugi oko Srpske napredne stranke. Cilj je pridobiti gradjane za što više glasova odnosto odborničkih mesta u Skupštini opštine. Konačno tamo se bira rukovodstvo, predsednik opštine, podpredsednik, članovi opštinskog veča -kreatori života ili smrti opštine. Sudeći po tome da smo još „živi“ , mogu da ostanu stari, pa ko izdrži. Moguće je, da dodje neko novi, ko će vaskrsnuti i varoš i sela.
Recimo da postoji i kombinacija, stari i novi. Biče da je to, najrealnija kombinacija.
Pitanje se nameće samo po sebi zašto onda, šutiranje ispod stola, zašto igra „kamenih lica“. Moguće zato što je jedan vodja. Vodja je vodja pa makar bio , kao što je bio, Domanovićev, koji je sledbenike doveo, svojim putem, do provalije a oni tek tada utvrdili, da je bio slep. Onda su brže bolje vodju smenili objašnjavajuči da nisu znali da je „slep“.
SNS i SVM su u ringu, sa brojnim prirepcima koji iz prikrajka ćare svoj interes. Ti iza konopaca koliko god izgledali minorni će odlučiti da li će predsednik opštine biti Nemanja Simović iz SNS-a ili Gabor Kišlider iz SVM-a.Prema našim informacijama , za sada, tas na vagi je na strani naprednjaka, naravno ako lokalna politička scena, ne preraste u trgovinu višeg interesa.
Tržište sve reguliše .U slučaju da niste u potpunosti zadovoljni svojom kupovinom, kupljeni proizvod možete zameniti u roku od četiri godine. Povraćaja novca nema.

You May Also Like

More From Author

29Comments

Add yours

+ Leave a Comment