PRINCIP, VLAST MOJA, ODGOVORNOST ZAJEDNIČKA, TEŠKO ĆE PROĆI

Estimated read time 4 min read

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) odlučilo je da ta stranka na izbore izađe samostalno, ali i da je SVM otvoren za eventualne koalicije sa političkim partijama vojvođanskih Mađara na lokalnom nivou. Otuda u opštini Bačka Topola pod rednim brojem 1. izborna lista Savez vojvodjanskih Madjara – Demokratska stranka vojvodjanskih Madjara. Nosilac liste je Gabor Kišlinder. Iako je predsedništvo ove stranke najavilo da je otvoreno za razgovore o poboljšanju položaja Mađara sa svim partijama te nacionalne manjine u Vojvodini, sem sa onima koje imaju ekstremistička opredeljenja, priključila se jedna.
Glavobolje zadaje novoformirani Madjarski pokret. Njega čine nezavisni intelektualci mađarske zajednice, ali i članovi koji su napustili SVM ili su iz njega isključeni. Talas revolta se pojavio, izmedju ostalog, zbog odnosa prema manjinskim medijima . Na njemu je i nastao Mađarski pokret, i on se u bačkotopolskoj opštini pojavljujekao konkurent SVM-ana izbornoj listi pod brojem 8. pod zvaničnim nazivom Madjarski pokret -za našu opštinu -DZVM i predvodi je Andor Šerfeze.
Sudeći po predizbornoj kampanji u opštini Bačka Topola retorika, polarizovanih stranaka, nešto je blaža nego u nekim susednim opštinama pre svega Subotici. Dok Madjarski pokret-DZVM gotovo i da nema kampanje , koja se da videti u javnosti, Savez vojvodjanskih Madjara vuče kapacitete iz stranačkog izvora u kome je osnovna strategija dokazivanje jake veze s maticom – i direktnim učešćem mađarske Vlade u kampanji, ali i finansijskom podrškom u iznosu od 160 miliona evra.
Poznavaoci prilika u ovoj oblasti objašnjavaju da zvanična Budimpešta šalje jasne poruke koga dijaspora treba da izabere. I to ne samo koristeći se pasivnim metodama, već i direktnim učešćem mađarskog ministra inostranih poslova i samog premijera, ali i finansijski – osnivanjem fondacije ‘Prosperitati’.
Bez obzira što mnogi na to gledaju kao na običnu pomoć matice dijaspori, mislim da je jasno da je tu reč o finansijskoj strateškoj podršci SVM od strane Fidesa, odnosno mađarske Vlade“, tvrde analitičari. Interes je, kažu, u tom slučaju obostran – i Saveza vojvođanskih Mađara zbog podrške birača u Srbiji, i Fidesa, zbog podrške mađarske dijaspore kada na red dođu izbori u Mađarskoj.
Bačkotopolski SVM računa na standardnu bazu, koja ih je podupirala , na svim dosadašnjim izborima, dosledno. Utisak je da se , frontalno ne vodi , ofanzivna kampanja ali sasvim je sigurno da nije sve jedno kakav če rezultat biti jer im kao glavni politički konkurent, stoji Srpska napredna stranka koja je još uvek na uzlaznoj putanji.
Ko će se uskoro useliti u “Belu kuću“,prema mišljenju javnog mnjena, a ono odlučuje, jasno je i pre 24. aprila. Sigurno je, po tim analizama, mesto koaliciji oko Sdrpske napredne stranke i koaliciji oko Saveza vojvodjanskih Madjara. Od osam ponudjenih lista, sve su prilike , prag, od pet posto nece preci nekoliko stranaka pa če se od toga okoristiti dve koje budu imale najbolji rezultat, u postizbornoj raspodeli. .
Ukoliko odnos snaga posle izbora zaista i bude takav, stožer nove pokrajinske većine biće SNS i SVM. Ostaje dogovor oko raspodele funkcija, koalicioni dogovor kome će šta pripasti.U „igri“ su javna preduzeća i ustanove pa i brojne funkcije u opštinskoj upravi i rukovodjenju opštine.
Predsednika opštine hoće SNS ali i SVM. Oko ove funkcije će lomiti koplja. Ko će biti u boljoj poziciji pokazače izborni rezultat. Ali politika ne bi bila politika kad bi samo od toga zavisilo ko će biti prvi čovek opštine.
Princip – ‘vlast moja – odgovornost zajednička’. U toj situaciji jedna stranka dominira, druge statiraju i kupe neke mrvice sa stola, ali kada do nekog problema dođe, odgovornost se deli podjednako, jer svi učestvuju u vlasti“ ovaj put, čini se teško će proći.

You May Also Like

More From Author

33Comments

Add yours

+ Leave a Comment