BAČKA TOPOLA – SOMBATI, DALJE GRABI, KAPOM I ŠAKOM

Estimated read time 5 min read

Sombati Zoltan, direktor Javnog komunalnog preduzeća, „Komgrad“, u centru je političko-javnih zbivanja opštine Bačka Topola. Ovih dana, u žižu javnosti,  ga je izbacila, žalba , nezadovoljnih radnika preduzeća , kojim rukovodi. U objavi, u sredstvima informisanja, usledila je žalba dela zaposlenih, koji ukazuju da Sombati, retko posećuje firmu, te da je rukovodjenje prepustio šefovima koje je imenovao, da ne vodi računa o zaštiti na radu , pa su radnici svakodnevno izloženi, i zaraznim oboljenjima. Optužuju ga radnici da je u vreme njegove „vladavine“ enormno porasla razlika u platama, izmedju radnika, i ekipe oko njega, te da rukovodeća ekipa arči službene automobile u privatne svrhe, kao da su njihova.Šikaniranje, onih koji se usude da ukažu na strahovladu i javašluk je redovna pojava a tvrde,nije retka  , psihička tortura.

Svojevremeno su i odbornici Skupštine opštine ukazivali na enormnu potrošnju, reprezentacije u ovom javnom preduzeću i tražili objašnjenje za visoke kazne koje komunalci plaćaju svake godine, zbog pražnjenja cisterni sa fekalnom kanalizacijom, u vodotokove. Nije bilo jasno, odbornicima, kako direktor u „Komgradu“ sa mnogo probleema , u radu, prima, jednu od najvećih plata u opštini.

Fenomen Zoltan Sombati i ubiranje novca, po raznim osnovama, nije od juče, tvrde dobri poznavaoci prilika. Poznato je, da je do najvećeg javašluka u vodjenju opštinom, došlo u vreme kada je on bio predsednik opštinske organizacije Saveza vojvodjanskih Madjara. Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara, odlučilo je da sa mesta predsednka opštine Bačka Topola smeni Melindu Kokai Mernjak, kao i članove Opštinskog veća i drugih funkcionera iz njihove partije. Razlog za smenu su astronomske stimulacije koje su sebi isplaćivali čelnici opštine. Kap koja je prelila čašu bilo je obelodanjivanje činjenice da je predsednica opštine, pored plate koja premašuje sto hiljada dinara, sebi isplaćivala i stimulaciju od 50.887 dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre , Sombati je do 29.1 2014 bio zastupnik i predsednika „Urka“, seoskog udruženje građana „Urko“ . Da mu funkcija ne bi manjkalo, bio je predsednik Saveta mesne zajednice Pačir , koja je pored opštine, bila finansijer privatnog „Urka“. Kada je ujdurma oko novca, uzburkala javnost ovaj političko privredni „multipraktik“odrekao se predsednikovanja. Novo-staro , rukovodstvo, pojavljuje se kao kupac, celokupnog lokalnog informisanja javnosti, u Bačkoj Topoli ili Radio Regije i kablovske televizije „Ekspres kanal“. Neprofitno udruženje građana „Urko“ itekako je bilo profitno, jer da nije odakle bi im bilo 35.000 evra, koliko su platili dotadašnje javno informativno preduzeče. Možda , zahvaljujući novcu građana, iz budžeta opštine Bačka Topola. Seoska TV , za selo od oko 4000 stanovnika , nagrađena je u 2013. godini sa 4,5 miliona dinara, godinu dana ranije sa više od 3,5 miliona i jos toliko u 2011. godinio, pride kupovinom opreme iz sredstava mesne zajednice, kako Sombati tvrdi u izjavi „Politici“.

Na odborničko pitanje novom predsedniku Gaboru Kišlinderu, koji je zamenio Kokaievu, da li je vršena kontrola potrošnje novca u „Urku“ nedvosmisleno je odgovorio da nije, ali da će biti ubuduće. Grupa građana iz Pačira kupuje lokalni radio i televiziju, sada bez Sombatija, kao neprofitna organizacija, sa deset radnika i opremom za emitovanje programa. Preuzima i frekvenciju koja je od RRA dodeljena Javnom preduzeću.

Moćni,neprofitni „Urko“ postaje vlasnik i 49 procenata u odlučivanjunovoosnovanog d.o.o. „Pačir“ uz Mesnu zajednicu, gde je , neizbežni, Zoltan Sombati predsednik Saveta MZ. Preduzeće je to , koje treba da brine o kupalištu u ovom selu.U uredjenje Kupališta Pačir i pratećih objekata uloženo je preko 60 mliliona dinara, prema navodima „Dnevnika“. Inače preduzeće će gazdovati banjom koja je izgradjena sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja od kojih je samo u bušenje bunara potrošeno preko milion evra. Investiranje se dalje nastavlja opštinskim novcem. U ovu kapitalnu investiciju Mesna zajednica Pačir i „Urko položili su osnivački kapital od 5000,00 dinara i praktično preuzeli vlasništvo.

Spekuliše se, da Zoltan Sombati , zbog svega nije omiljen u SVM-u te da je u minulim izborima trebao da napusti mesto direktora „JP „Komgrad“, kako bi ga zamenio neko drugi iz redova ove partije. Naime, po koalicionom dogovoru Izmedju SVM-a i SNS-a , ovo mesto pripada madjarskoj koaliciji. Za uzvrat je trebao da dobije neko mirnije mesto. Medjutim , naš izvor potvrdjuje, da je to odbio, jer mu je preostalo još više od dve godiine mandata na mestu direktora. Radi mira u kuući, ostavljen je na tom mestu, sve do pobune radnika.

Da li će ozbiljne optužbe zaposlenih, biti dovoljne da se stane na kraj, ozbiljnim problemima, poput onih o učestalim povredama na radu, zabranama radnicima da doručkuju u firmi koji su bili prinudjeni da jedu na smetlištu, u vozilu ili na ulici. Upozoravaju radnici da radne mašine rade vikendom , privatno . Da se ne zna ko je sve kupio stanove „Komgrada“.Tvrde da su nestale mašine za rad te da popravke kamiona koštaju više od novih vozila.

Na potezu , moraju biti osnivači- Opština Bačka Topola. Da se utvrdi istina i konačno stavi rampa, na arčenje novca gradjana Bačke Topole.

You May Also Like

More From Author

29Comments

Add yours

+ Leave a Comment