BAČKA TOPOLA – PETAR DOBRKOVIĆ NAJFARMER SRBIJE

Estimated read time 3 min read

Najbolji farmeri Srbije za 2016. godinu proglašeni su u beogradskom Metropolu po četvrti put u izboru Intesa banke. A najbolji su, ne samo po obimu proizvodnje, nego i po tome kako proizvode žito, mleko, voće i povrće, zlatarski sir..

Tako se Vladimiru Pavasoviću iz Sremske Mitrovice (kategorija Ratar), Petru Dobrkoviću iz Bačke Topole (Voćar), Antalu Janušku iz Novog Orahova (Stočar) i Renati Nađ iz Žablja (kategorija Povrtar), priključila i Milanka Trtović iz Nove Varoši, prva pobednica nove kategorije Intesa Slow Food za malog poljoprivrednog proizvođača.

Snažna finasiska podrška itekako je važna, da posao može da se održava, na potrebnom nivou, kako u proizvodnji tako i u plasmanu robe. Dobrog partnera , moja firma, prepoznala je u banci Inteza. Zajedno smo uspeli da uspostavimo proizvodne cikluse , na najbolji mogući način. Tako iz godine u godinu uspevamo da obezbedimo potreban kvalitet u proizvodnji kako za domaće tako i za inostrana tržišta. Na preko 40 hektara , zajedničkim snagama uspevamo da proizvedemo, kvalitetan plod kajsije. To je jedan , od najvećih zasada, pod ovim voćem, na jednom mestu, u zemlji. Obezbedjen je deo rashladnih komora , kako bi plod mogao da se očuva, do bolje cene. Sada radimo na povećanju rashladnih komora. To je novi korak napred jer će deo tih novih kapaciteta biti uradjen za takozvani minusni režim hladjenja, što će omogućiti i čuvanje na duži period, za preradu. „-kaže Petar Dobrković.

Na Slow Food sajam (Mark des guten Geschmacks – die Slow Food Messe) u Štutgartu ove će godine putovati čak pet pobednika konkursa Intesa farmer, jer se proširio krug kategorija u kojima se ogledaju najbolji poljoprivrednici Srbije, klijenti njene najveće banke.

“Iz godine u godinu zadatak žirija je sve teži i teži, a broj prijavljenih takmičara sve veći i veći. Pritom ne gledamo samo obim proizvodnje, već i druge nama bitne stvari – recimo to kolika je uključenost porodice u posao, ili da li se i kako koristi energetski efikasna oprema”, napomenuo je Predrag Milenović. direktor sektora za mali biznis Banka Intesa.

“Poljoprivrednicima smo u prva tri kvartala ove godine plasirali 27 miliona evra kredita, što je rast od 43 odsto, a dinamičan je i rast broja klijenata, čak za petinu. Tome su svakako doprinele i niže kamatne stope, ali i naša veća spremnost za takav poduhvat. Raduje nas što je značajno povećan i broj investicionih kredita za kupovinu zemlje i nove opreme”, istakao je Darko Popović član Izvršnog odbora banke u direktor divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom.

Medju nagradjenim koji putuju u Nemačku je PetarDobrković, kaže da bez “pratnje” banke ne bi bilo moguće kupiti opremu, “jer osrednja ulaganja premašuju 100.000. evra.Uz pomoć kredita funkcioniše hladnjača, za plod od , 18.000 stabala kajsija.Pre dve godine i destileriju za rakiju.

Renata Nađ, čija porodica pod povrćem drži 35 hektara zemlje i tri plastenika. U domaćinstvu Antala Januška, gde se pored kvaliteta svog mleka, brinu da njegova proizvodnja bude i što ekonomičnija pa su ugradili i solarne panele.

Da srpski poljoprivrednici moraju, i uspevaju, da drže korak sa svetom uverila nas je i Milanka Trtović, koja je u svoje selo kod Nove Varoši prva donela kompjuter, a sada sav zlatarski sir prodaje putem interneta.

Zbog svega toga su baš oni izabrani između 550 prijavljenih kandidata ovogodišnjeg Intesa Farmer takmičenja.

You May Also Like

More From Author

23Comments

Add yours

+ Leave a Comment