BESPOVRATNA SREDSTVA NAJBOLJIM VOJVODJANSKIM PROIZVODJAČIMA

Estimated read time 2 min read

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević potpisao je danas 14 ugovora, kojima se realizuje jesenji ciklus dva konkursa, namenjena prevashodno poljoprivrednicima sa registrovanim gazdinstvom i zemljoradničkim zadrugama.

Na prvom su dodeljena bespovratna sredstva za opremanje hladnjača, zatim za nabavku opreme za pripremu, pranje, sortiranje i pakovanje voća, grožđa i povrća, kao i za sušare industrijskog, začinskog i lekovitog bilja. Ukupna vrednost ovih investicija iznosi više od 42 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio 14 miliona dinara.

Od izuzetne važnosti, u proizvodnji kajsija, su rashladni kapaciteti. S obzirom da se radi o lako kvarljivoj voćki, odgovarajućim hladjenjem , produžavamo joj rok trajanja u prvoj klasi, kada ima najbolju cenu. U suprotnom veoma brzo , od najboljeg kvaliteta , zog brze fermentacije, dobija se drugi i treći kvalitet. To znači da se može upotrebiti , samo za preradu u džemove, rakiju. Od izuzetne je važnosti da je pokrajinska vlada prepoznale potrebe proizvodjača i faktički ih zaštitila, dodelom novca, za hladnjače i opremanje.“ kaže bačkotopolčanin, Petar Dobrković.

Na drugom konkursu dodeljena su takođe bespovratna sredstva za novu opremu za sušenje, zamrzavanje, blanširanje i drugu vrstu obrade voća, grožđa i povrća u okviru malih proizvodnih kapaciteta, za takozvanu kućnu proizvodnju. Ukupna vrednost ovih investicija iznosi 6,5 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 2,7 miliona dinara.
Vuk Radojević je rekao da je za ovaj ciklus rebalansom pokrajinskog budzeta bilo obezbeđeno dodatnih 10 miliona dinara, koji su današnjim ugovorima i utrošeni. Prema njegovim rečima, sredstva su dobili svi poljoprivrednici koji su konkurisali i imali validnu dokumentaciju, do utroška planiranih sredstava za ovu namenu.

Radojević je najavio da će zato i naredne godine u pokrajinskom budzetu biti planirana finansijska sredstva za ove mere, kojima se pruža podrška opremanju skladišnih i prerađivačkih kapaciteta i podstiču poljoprivrednici da se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom koja, kroz preradu, obezbeđuje dodatu vrednost osnovnom poljoprivrednom proizvodu.

Poljoprivrednike sa kojima je danas potpisao ugovore, Radojević je upoznao i sa usklađenim merama podrške za narednu godinu Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

You May Also Like

More From Author

27Comments

Add yours
  1. 3
    sbo

    … [Trackback]

    […] Here you will find 91178 additional Information on that Topic: btpublicnews.co.rs/2016/11/bespovratna-sredstva-najboljim-vojvodjanskim-proizvodjacima/ […]

+ Leave a Comment