UČENICI POLJOPRIVREDNIH ŠKOLA U BADEN VITENBERGU

Estimated read time 2 min read

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković i stručni saradnik Predrag Rajić predstavili su danas u Plavom salonu Pokrajinske vlade, rezultate nedavnog studijskog boravka u Baden-Virtembergu u Nemačkoj. Put koji je organizovao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u saradnji sa Kancelarijom za poljoprivredu nemačke savezne države Baden-Virtemberg, realizovan je prošlog meseca a pored predstavnika Sekretarijata, u njemu su učestvovali nastavnici i učenici srednjih škola poljoprivrednog obrazovnog profila sa prostora AP Vojvodine, medju njima i učenici iz Bačke Topole.Inače, učenici,  bačkotopolske poljoprivredne škole imaju dugogodišnju tradiciju druženja i razmene iskustava sa ovom nemačkom regijom.

Ukupno 19 učenika iz 16 škola, praćeno profesorima, imalo je priliku da se kroz direktan i aktivan kontakt upozna sa nizom obrazovnih, strukovnih i proizvodo-prerađivačkih institucija u jednoj od najrazvijenijih regija kako u Nemačkoj, tako i u Evropi.

Tokom studijskog boravka, učesnici iz Vojvodine obišli su Poljoprivredni školski centar u Kupfercelu, gde su u neposrednoj komunikaciji saznali više o obrazovnom sistemu koji se tiče poljoprivredne struke, a zatim posetili i kompaniju „Džon Dir“ u Majnhajmu, giganta na polju proizvodnje poljoprivrednih mašina. Pored toga, učesnici su imali sastanke u administrativnim centrima Baden-Virtemberga, u sedištu Štutgartskog okruga i u parlamentu te nemačke pokrajine. Studijski boravak u Nemačkoj činile su i posete brojnim poljoprivrednim gazdinstvima: farmama goveda i svinja, kao i prisutvovanje prezentacijama o proizvodnji sira i grožđa.

Na prezentaciji su iznete ocene i utisci o svim realizovanim posetama tokom boravka i izneti zaključci o daljem unapređenju saradnje između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sa jedne, i Kancelarije za poljoprivredu nemačke savezne države Baden-Virtemberg sa druge strane. Zaključeno je da prostora za saradnju ima, kao i to da je jedan od planova da se sledeće godine realizuje uzvratna poseta tokom koje bi učenici poljoprivrednih škola iz Baden-Virtemberga posetili AP Vojvodinu i nastavili razmenu znanja i ideja.

You May Also Like

More From Author

26Comments

Add yours

+ Leave a Comment