Loading

wait a moment

SVETI NIKOLA ILI POPULARNO MIKULAŠ OBELEŽEN JELKOM U CENTRU SELA

.DANAS  je u Bajši postavljena seoska božićna jelka. Ukrasili su je članovi Udruženja penzionera Bajše…Jelku je poklonila porodica Hulala.

Kako Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom,odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine, taj svetitelj preminuo.Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su

njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana

Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom gradjani Barija podigli su velelepnu crkvu tom svecu.

Tom hramu je docnije, u 14. veku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i celu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što mu je, kako je verovao, Sveti Nikola povratio vid.Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u celom hrišćanskom svetu. Roditelji su ga, kao sina-jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica,gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasledjenu imovinu. Prema predanju, vodjen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrdje, i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju medju ljude.

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče. Osim što se spomen na dan smrti svetog Nikole slavi 19. decembra, odnosno 6. decembra, sveti Nikola se proslavlja i 22. maja odnosno 9.maja, u znak sećanja prenosa njegovih moštiju u Bari.

16 thoughts on “SVETI NIKOLA ILI POPULARNO MIKULAŠ OBELEŽEN JELKOM U CENTRU SELA

  1. Pingback: shop cvv ru
  2. Pingback: newsbloger
  3. Pingback: uk cvv
  4. Pingback: relx
  5. Pingback: sbo
  6. Pingback: JXNhGmmt
  7. Pingback: Psikholog
  8. Pingback: netstate.ru
  9. Pingback: Link
  10. Pingback: psy

Leave a Reply