SVETI NIKOLA ILI POPULARNO MIKULAŠ OBELEŽEN JELKOM U CENTRU SELA

Estimated read time 2 min read

.DANAS  je u Bajši postavljena seoska božićna jelka. Ukrasili su je članovi Udruženja penzionera Bajše…Jelku je poklonila porodica Hulala.

Kako Sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom,odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine, taj svetitelj preminuo.Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su

njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana

Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom gradjani Barija podigli su velelepnu crkvu tom svecu.

Tom hramu je docnije, u 14. veku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i celu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što mu je, kako je verovao, Sveti Nikola povratio vid.Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u celom hrišćanskom svetu. Roditelji su ga, kao sina-jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica,gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasledjenu imovinu. Prema predanju, vodjen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrdje, i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju medju ljude.

Nikola je umro 19. decembra 345. godine. Sahranjen je u sabornoj crkvi mirlikijske mitropolije, a krajem 11. veka njegove mošti prenete su u Bari, u manastir svetog Jovana Preteče. Osim što se spomen na dan smrti svetog Nikole slavi 19. decembra, odnosno 6. decembra, sveti Nikola se proslavlja i 22. maja odnosno 9.maja, u znak sećanja prenosa njegovih moštiju u Bari.

You May Also Like

More From Author

304Comments

Add yours
  1. 233
    In addition to obtaining a prescription for Priligy, individuals should also be aware of the potential risks associated with purchasing the medication online or from unlicensed sources. This can increase the risk of receiving counterfeit or unsafe medicat

    Ginseng is a traditional Chinese medicine herb that can help improve circulation and promote sexual function.?

    PE can also be a side effect of some medical conditions such as diabetes, hypertension, and heart disease.

  2. 234
    This ancient practice involves physical postures, breathing exercises, and meditation techniques that can promote relaxation and reduce stress.?

    Others may find that making lifestyle changes, such as reducing alcohol consumption and managing stress, can also be helpful.?

    Rhodiola is an adaptogenic herb that can help reduce stress and improve energy levels, while holy basil is a traditional Indian herb that can help improve sexual function and reduce anxiety.

+ Leave a Comment