BAČKOTOPOLČANI “UMETNICI” U PREŽIVLJAVANJU, SIROMAŠTVO U PORASTU

Estimated read time 3 min read

Život prosečne porodice u opštini Bačka Topola, koja mesečno, u proseku, na raspolaganju ima oko 45.000 dinara a najčešće minimalac od 23.000,00 dinara, graniči se, sa siromaštvom. Gotovo sve što se zaradi, potroši se na hranu i račune, a sve preko toga smatra se luksuzom. Za većinu odlazak u pozorište, izlasci, kupovina garderobe, obuće i putovanja postali su nezamislivi.

– To nije normalan život, potrošači jedva sastavljaju kraj s krajem, njihov standard je i dalje izuzetno nizak. Potrošačka korpa može da podmiri neke osnovne potrebe kada su u pitanju osnovne životne namirnice – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Bačkotopolčani su mišljenja , da to, što se danas, nažalost, bavimo temom koja se odnosi na puko preživljavanje, a ne na kvalitet života i šta nam je sve potrebno da bi se čovek ostvario kao društveno i socijalno biće koje ima potrebu i za drugim sadržajima osim odlaska u supermarket po hranu, slika i prilika, koliko privreda ove opštine vraća zaposlenima za uloženi rad. Stanje je nešto bolje u „nadgradnji“, koju čine društvene delatnosti ali i tu su „noge duže od gubera“.

. Evo šta pokazuje domaća statistika ukrštena sa podacima „Eurostata” – Agencija za statistiku EU.

Prosečna porodica u Bačkoj Topoli više od plovine mesečnog budžeta troši na hranu i bezalkoholna pića ( oko 60 odsto, u Srbiji 35 posto). Ovo je ogroman izdatak u poređenju sa domaćinstvima u zemljama EU koja na namirnice u proseku izdvajaju svega 19,4 odsto.. Poražavajuće je i kada vidimo šta danas pretežno kupujemo i koliko je svakom članu domaćinstva mesečno na raspolaganju. Statistika pokazuje da nam u proseku pripada po 61 evro, što je oko dva evra dnevno za sva tri obroka. Prema toj računici bačkotopolčani su „umetnici“ u preživljavanju jer ime za ručak doručak i večeru preostaje , dnevno, svega 1, 20 evra ili oko 150 dinara.

Prema ekonomskoj analizi potrošnja svežeg mesa je u prošloj godini iznosila oko 39 kilograma po stanovniku, što je izuzetno skromno u poređenju sa zemljama EU koje troše 65,5 kilograma u proseku. Slično je i sa mlekom – potrošnja u našoj zemlji dvostruko je manja u odnosu na prosek u Uniji. Zaostajemo i u kupovini voća i povrća.

Hleb i pecivo kao i živinsko meso su hrana koju više kupuju građani sa niskim primanjima. Njihova potrošnja prošle godine je porasla i to je pokazatelj što ukazuje da je i siromaštvo u porastu.

You May Also Like

More From Author

563Comments

Add yours
  1. 477
    When comparing prices for dapoxetine, it is important to factor in any potential side effects or adverse reactions that may require medical attention, as this can add to the overall cost of treatment.?

    Priligy should not be used by men who have a history of fainting or who are prone to fainting.?

    To ensure the safety and efficacy of Priligy, it is important to obtain the medication from a licensed and reputable pharmacy with a valid prescription. This can help to reduce the risk of adverse effects and ensure that the medication is providing the…

+ Leave a Comment