Loading

wait a moment

VIRUSI U “ZASEDI” I U ČEKAONICAMA AMBULANTI

BAČKA TOPOLA – Najveći broj obolelih od gripe i obolenja sa sličnim simptomima, u bačkotopolskoj opštini, je među dečjom populacijom, od pet do 14 godina, a potom u uzrasnoj grupi do četiri godine, tvrde medicinski stručnjaci. Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Severnobačkog okruga i tvrdnja da sezona obolevanja traje oko šest nedelja.Ako je za utehu polovinu smo prevalili.

Epidemiolozi napominju i da je opravdan strah da se u prepunim domovima zdravlja ne „pokupi” virus, pa kod lekara treba otići tek ako nam nije bolje ni posle pet-šest dana strogog mirovanja i lečenja.

U odnosu na prethodnu nedelju, pojave oboljenja sličnih gripu na teritoriji Bačke Topole, je u porastu.Zbog karakterističnih simptoma, dijagnozu gripa mogu da „postave” i laici za medicinu. Jedino grip počinje, najčešće, kao grom iz vedrog neba – drhtavicom, jezom, glavoboljom, bolovima u svim kostima i koščicama, uz temperaturu.

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije: izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi i održavanje higijene prostora u kojima se radi .

Ne postoji „stakleno zvono” ispod kojeg ćemo uspeti da se sklonimo i izbegnemo grip, niti od toga možemo zakloniti decu. Lekari tvrde da je jedina mera zaštite vakcina.

 

33 thoughts on “VIRUSI U “ZASEDI” I U ČEKAONICAMA AMBULANTI

  1. Pingback: canada drugs
  2. Pingback: canadian drugstore
  3. Pingback: canada pharmacies
  4. Pingback: stromectol pills

Leave a Reply