BAČKA TOPOLA – PRAVDA ZA DRAGANA PEČURICU

Estimated read time 5 min read

Dragan Pečurica, obratio se javnosti, posredstvom Fejsbuka, zadovoljan odlukom Suda , po kojoj je oslobodjen svih optužbi, nakon žalbe koju je uputio , na prethodnu sudsku odluku, kojom je bio osudjen, na novčanu kaznu i oglašen krivim , zbog narušavanja ugleda kafilerije „Žibel“, jer je navodno u javnost stavljao podatke, da je izvor, aerozagadjenja,  Bačke Topole, ova fabrika.

“Na te probleme sam ukazao javno i čim sa ukazao javno preko sredstava javnog informisanja, facebook-a, blogova i tako dalje odmah su me zagađivači tužili, sud me i osudio. Proglasio me krivim u ime naroda, a se borim za narod”, kaže Dragan Pečurica.

Već tada, građani Bačke Topole, potpisali su jednu peticuju sa preko 1700 potpisa u kojoj zahtevaju čistu Bačku Topolu i pridružuju se borbi za zdravu životnu sredinu.

Imamo razloga da smatramo da je ovo naša druga pobeda u celoj ovoj zavrzlami oko mog suđenja, Moraćemo sačekati pravosnažnost presude i tek onda se radovati, dotle ipak da imate na umu,  da sud može da prepozna pravdu“- veli Pečurica

Da je u pravu, Pečurica, potvrdila su i posledja istraživanja u kojim se konstatuje da je vodotok reke Krivaje, potpuno je mrtav, zbog toga što industrijski pogoni direktno ispuštaju zagađujuće materije, a dodatno ga zagađuju i okolne njive. Bačka Topola, je prema poslednjim istraživanjima, označena kao „crna tačka“,pa kazne za zagadjenje , koje su definisane Uredbom Vlade Republike Srbije, trenutno plaća osam registrovanih zagađivača na celom toku Krivaje, od čega su četiri u Bačkoj Topoli.

Ja cenim nastojanje Žibel-a da radi posao koji radi, jer to neko u ovom društvu mora da radi, ali ne zelim da me pri tome truju a oni to rade konstantno 30 godina i imaju čvrstu nameru da to čine jos do 2040.godine. Koliko je samo sveta oštećeno vodom zemljom plodovima iz zemlje, to niko ne moze da zna, dok nauka ne kaze sta ima da kaze. Pokusajte sebe videti u mojoj ulozi. Odlazim u sud sedam na optuzenicku klupu i sude mi kao kriminalcu zato sto sam se pobunio protiv smrada i zagadjenja. Ja sam 63 godine proveo dosta mirno i vodio sam koliko toliko skladan život bez ijedne znacajnije mrlje u svom zivotu i sada me tuže, oni koji me truju, a sud presudjuje sve u njihovu korist., barem do sada…Pa eto pozelite mi samo mir i uzdrzanost , jer oni koji me tuž, ne dozvoljavaju ama bas nista da iznesem u svoju odbranu. Po njima, ja sam kriv jer su sve analize zagadjujucih materija koje su akreditovane firme uradile su pokazale da zagadjujucih materija nema. A pri tome i sud i tuzioci zaboravljaju da se ja borim protiv smrada, ma sta on u sebi imao, jer ja nisam stručnjak da to mogu da procenim, a li sam stručnjak kao i svi vi da taj smrad osetim sopstvenim nosem što oni koji me tuze negiraju i kazu da je to samo subjektivan osecaj. Mozda jeste subjektivan, ali ako taj osecaj imaju svi stanovnici Backe Topole, da li je i onda subjektivan????? „- ističe Pečurica

” Mogu samo reci…oprosti im bože, ne znaju šta čine.Očigledno je da je snaga i i nteres lokalnih moćnika jača od volje svih gradjana naše male varoši.Nekad to bese mirno malo mesto.Tada smo svi bili jednaki, ziveli u uredjenoj drzavi i nije bilo javasluka kao danas.Po celom svetu postoje identicne firme , kao sto je Žibel….Ali je okolina tih firmi sacuvana i nus pojave eliminisane.Zaista je neprijatno ziveti u Topoli i udisti smrad godinama.Umesto da se lokalni mocnici fokusiraju na resavanje problema, oni su se fokusirali na Vas dragi moj profesore.Čini mi se da ste se upustili u borbu sam protiv svih, ali ne zaboravite da iza sebe imate armiju svojih ucenika kojim ste bili uzor kao covek, vaspitac, drug,,,Budite sigurni da smo svi Vasa podrska.Veliki pozdrav i nadam se da ce neko napokon naci snage da se suprostavi, tim nekim, što misle da su mnogo jaki“- kaže Gorica Goga Kovač

Glavu gore i mnogo srece a ona gospoda, koji Vam sude neka znaju „Zibel“, stvarno, smrdi. Nažalost, ljudi koji rade tamo isto, grehota je to velika , neznam samo kako mogu mirno spavati, koliko nepravde čine ….-ističe Magdolna Takač.

Dragan Pečurica je verovatno zbog toga okrivljen -jer želi da ukaže, da ako se brinemo o zdravoj životnoj sredini, ne brinemo se samo o sebi, nego o našoj deci, o našim unucima i o deci naših unuka. A moramo mi, jer drugi sve ovo još ne primećuju. Zašto?“- pita se Tibor Balaš Piri.

Lagune su jedan od glavnih izvora zagadjenja jer se direktno kroz primitivna drvena vrata ispustaju direktno u Krivaju. Tok Krivaje je veoma lagan i crkotine koje se nalaze u njoj lagano trule i bazde po celom nasem regionu. Za sta je, “ Žibel“, dobio nagradu kao najekološkija firma regiona, meni nikada nece biti jasno. Koja to privredna komora moze da im dodeli takvo jedno proznanje a oni nas potrovase.!“- zaključuje Dragan Pečurica.

You May Also Like

More From Author

26Comments

Add yours

+ Leave a Comment