PORODICA TRUŽINSKI OSVAJA ORGANSKU PROIZVODNJU, OD PODOLCA DO SPELTE

Estimated read time 2 min read

U selu Njegoševo, tačnije salašu,  na Bečejskom putu, kod Bačke Topole, nalazi se farma porodice Tružinski. Na tradicionalan način uzgajaju stado Podolskih goveda , specifičnog mesa, koje je u svetu poznato, po tome, što spada u red onih koji imaju sertifikat zdrave hrane. Jedino je meso, koje prilikom kuvanja ili pečenje ne gubi masu, već je količina ista i pre i posle, spremanja. To je bila osnova da krenu i u ratarsku proizvodnju organske-zdrave hrane pa su od 2012 . godine i regitrovani , kao takva farma. Imaju niz proizvoda od spelte – spelta celog zrna, brašno od oljuštenog zrna, testenina od spelte, hleb, zeleni sok, oblande. Proizvodnja zelenog soka od spelte vrši se od isklijalog neoljuštenog semena. Tehnologija za izradu testenine od spelte je usavršavana 3 godine. Svojim proizvodima snabdevaju 38 prodavnica zdrave hrane a hlebom od spelte i jedno privatno obdanište. Dostavu rade sami jednom nedeljno. Od lane imaju u ponudi i organski mak koji je prvi put posejan, na površini od 1,5 ha .

Danas je ova proizvodnja zastupljena na 23 ha. Od kultura je najzastupljenija spelta. U današnjem modernom vremenu čovek se vraća prirodi, starim vrednostima i organskoj proizvodnji jer uviđa razliku. Tako spelta ponovo dobija na značaju a zbog povećane tražnje uzgaja se kao organska pšenica bez upotrebe hemijskih sredstava. Skuplja je od obične pšenice jer su prinosi manji ali vredi svako zrno.

Sabolč, ističe da gajenjealternativnih vrsta, pomaže smenu useva u plodoredu , svaka od tih  biljaka ima svoje specifičnosti koje joj daju mogućnost  da se uspešno  uzgaja na našim prostorima.

Posebno je ponosan na testeninu od integralnog brašna,koja je u zemljama okruženja pa i šire,pobrala pohvale.

You May Also Like

More From Author

24Comments

Add yours
  1. 1
    sbo

    … [Trackback]

    […] There you can find 63219 more Information to that Topic: btpublicnews.co.rs/2017/02/porodica-truzinski-osvaja-organsku-proizvodnju-od-podolca-do-spelte/ […]

+ Leave a Comment