FUDBALSKA AKADEMIJA – NOVI NAČIN RAZMIŠLJANJA

Estimated read time 4 min read

Ko će se ovajditi od 9,5 miliona evra, koliko ima nameru da uloži Madjarska vlada, u podizanje terena i izgradnju infrastruture, Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli, pitanje je koje se poslednjih dana, nameće javnosti , kako u susednoj Madjarskoj tako i u medijima koji deluju u Srbiji. Naslovi poput, Orban- Bačka Topola i fudbal, povezuju ih milioni evra,sve prisutniji.

Janoš Žemberi, dugogodišnji predsednik fudbalskog kluba “TSC”, koji je nosilac projekta odbacuje insinuacije tvrdeći da će svaki cent proći ozbiljnu kontrolui biti investiran isključivo u razvoj sportskog centra.

Kao što to obično biva umešan je i politički faktor. Opozicija Saveza vojvodjanskih Madjara, iz madjarske zajednice u Vojvodini, sumnja da če to biti još jedno višemilionsko ulaganje naših severnih suseda , od koga će novac videti samo ovi bliski savezu vojvodjanskih Madjara. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Bačka Topola, za odluku da se opštinsko zemljište proda , za akademiju, po tržišnim cenama FK “TSC”, glasali su “vojnički” SVM i SNS, ali je suštinsku, verbalnu podršku izgovorio jedino profesor fizičkog vaspitanja Radovan Gardašević, inače član SNS-a, pa je ostao opor “ukus” da svi koji su digli ruke (da se vide) jesu iskrena podrška.

Pride, prigovara se sada – buduća akademija trebalo bi da bude rasadnik talenata za fudbalski klub Felčut, tim čiji je osnivač Viktor Orban, kojem je mađarska vlada izgradila velelepni stadion preko puta premijerove kuće u rodnom selu.

Da je lično poznanstvo kumovalo i donaciji u Topoli, navodi za portal 444.hu. i fudbalski trener, koji kaže da je sve počelo tako što je Žemberija upoznao sa, kako kaže, svojim prijateljem Viktorom Orbanom.

“To je iz moje glave krenulo, da tako kažem, jer sam dobar sa Viktorom Orbanom. Žemberi je uvek trošio iz svog džepa, nikad forintu nije dobio. To sam rekao Orbanu kad sam pričao s njim, da takvima treba davati, a ne onima koji uzimaju od države i hoće još”, ispričao je bivši selektor Australije Ferenc Arok.

 

Način razmišljanja “klasika” za ove naše prostore. Šta će biti , ako bude.

Sve dosadašnje priče u drugi plan su stavile suštinu šta dobija Bačka Topola i sport Srbije.

Centralni objekat Akademije biće zgrada, od 2500 kvadratnih metara, u kojoj će se nalaziti sobe za smeštaj talentovanih , kuhinja, sobe za učenje i rekreaciju, odmor. U toj zgradi nalaziće se svlačionice, lekarske sobe, sobe za merenja opterećenja igrača, teretana, sauna, bazen sa hladnom vodom za regeneraciju sportista.
U sklopu Fudbalske akademije biće izgrađen novi centralni teren, na mestu starog stadiona TSC, koji će imati 4.500 sedišta, po standardima UEFA. Uz njih, tu će biti četiri pomoćna terena, od kojih su tri po standardima UEFA (dva sa veštačkom i jedan sa prirodnom travom). Četvrti, manji teren (takođe sa veštačkom travom), biće pokriven tokom zime..
Autor idejnog rešenja Fudbalske akademije je arhitekta iz Bačke Topole Beck Zoltan, koji je prethodno posetio više fudbalskih akademija u Mađarskoj i Slovačkoj, kako bi primenio praksu koja se pokazala kao najbolja.
Projekat izgradnje Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli realizovaće se u dve faze, a pretviđeno je da bude završen u roku od dve do dve i po godine. Prva faza bi trebalo da bude gotova za oko godinu i po.
I što je najvažnije, menja se način razmišljanja. Sadržan je u saopštenju iz “TSC”-a
– Uvereni smo da je izgradnja Fudbalske akademije veoma značajna za Bačku Topolu, ne samo u sportskom kontekstu. Očekujemo da će Akademija doprineti razvoju lokalne sredine i u društvenom i u ekonomskom smislu. Sportski turizam je svakako pravac u kome razmišljamo, jer verujemo da na taj način možemo da radimo, ne samo na razvoju Akademije, već i na unapređenju sredine u kojoj živimo – kažu u TSC Bačka Topola.
Niko nije pomenuo, koliko će mladih ljudi dobiti inspiraciju da se dokazuje na ovim sportskim terenima umesto, kao što je to čest slučaj, po, sumljivim “birtijama”Koliko će sport doprineti razvoju mladih , kvalitetnih ljudi, pa čak i ako ne budu vrhunski sportisti.

You May Also Like

More From Author

17Comments

Add yours

+ Leave a Comment