OGROMNO INTERESOVANJE ZA MADJARSKI NOVAC

Estimated read time 6 min read

U Hali sportova  je 3.734 građana iz cele Vojvodine,   medju njima i veliki broj iz opštine Bačka Topola, potpisalo ugovore sa Fondacijom „Prosperitati“ o dodeli bespovratnih sredstava na konkursima za kupovinu poljoprivrednih mašina i priključne opreme, kao i za kupovinu mašina i opreme za preduzetnike i mikro i mala preduzeća.

Ovo je treći ciklus konkursa za koji je Vlada Mađarske opredelila ukupno 20 miliona evra, odnosno 5.8 milijardi forinti.

– Zaključili smo važnu fazu i uspeli u svemu što smo nagoveštavali da će nam biti cilj. Izgradili smo efikasan sistem kroz Fondaciju „Prosperitati”, u svemu smo udovoljili propisima i donatora i onih koji važe na teritoriji Srbije. Zadovoljan sam i što smo uspeli u svim institucijama Republike Srbije da nađemo partnera za realizaciju ovog poduhvata koji nije značajan samo za potencijalne dobitnike nego i za čitavu Srbiju. Porez na promet ulazi u državnu kasu, ali i ono što se iz ovih projekata realizuje doprinosi stvaranju bruto domaćeg proizvoda Srbije. Istovremeno, zadržava ljude na ovom prostoru – rekao je Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara.

Pastor je naglasio da bez angažovanja SVM-a ovog programa ne bi ni bilo, i izrazio uverenje da će njegovom realizacijom pokazati da je projekat zavredeo i dalju podršku.

“Ako gledamo unazad godinu i po dana puno uspešnih priča stoji iza nas i sa velikim očekivanjima gledamo u budućnost. Zadovoljni smo jako”, kaže zastupnik Fondacije Balint Juhas.

Ova sredstva obezbedila je Vlada Mađarske u sklopu programa čiji je cilj razvoj vojvođanskih Mađara i njihov ostanak u zavičaju.

“Politika koja se zasniva na obostranom poverenju nalazi podršku društva i sa jedne i sa druge strane granice”, ističe ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Ova sredstva su i od značaja za Srbiju, jer će biti uložena u više od 130 vojvođanskih naselja.

“Taj novac će biti ovde, plaćaće se porez u ovoj državi. Svi ćemo imati koristi od vašeg razvoja i razvoja vašeg malog i srednjeg biznisa”, smatra ministarka bez portfelja zadužena za EU integracije Jadranka Joksimović.

Političko vođstvo vojvođanskih Mađara zahvalno je kako matici na podršci, tako i svojoj zemlji na mogućnosti da tu podršku uživaju.

“Mi smo mala zajednica koja se mnogo mučila, ali smo punu životne snage koja se vezala za rodnu grudu i ovde želi da nađe svoju sreću”, naglašava predsednik SVM-a Ištvan Pastor.

Ukupna suma koju će Mađarska odobriti vojvođanskim Mađarima u naredne dve godine je 160 miliona evra, a slede konkursi za projekte vrednosti do pola miliona evra, kao i kupovinu kuća i zemljišta, koji podrazumevaju i kreditiranje uz sopstveno učešće, ali i bespovratna sredstva.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor zahvalio je ministarki Joksimović na otvorenosti srpske vlade, bez koje ne bi bilo moguće uraditi sve ono što je do sada urađeno.

“Danas bi se moglo reći da se to podrazumeva, ali gledajući druge mađarske zajednice u okolnim zemljama, gde su manjina, ovo je nešto što je za nas normalno, ali generalno uopšte nije”, rekao je Pastor.

On je naznačio da je ova pomoć značajna za vojvođanske Mađare, ali i za privredni i društveni oporavak Srbije, jer će Mađarske porodice u pokrajini svoju egzistenciju obezbediti ovde, plaćati porez, a time doprineti povećanju BDP-a i boljem životnom standard građana.

Medju korisnicima sredstava je i veliki broj gradjana opštine Bačka Topola.

U ime Vlade Mađarske potpisivanju ugovora prisutvovao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji je okupljenim građanima u prepunoj Hali sportova poručio da su oni najveći most između Srbije i Mađarske.

Srbija i Mađarska imaju istorijski dobre odnose i obe države na vojvođanske Mađare gledaju kao na najvažniju kariku povezivanja, a mi kao na zajednicu čije jačanje jača Mađarsku, jača Srbiju i naše međusobne veze – poručio je Peter Sijarto dodajući da će Mađarska podržati svaki napor Srbije u procesu evrointegracija jer je to u interesu i Mađarske i Vojvodine i svakog čoveka sa obe strane granice. – U pripremi je i četvrti ciklus, koji će biti namenjen velikim preduzećima i velikim poljoprivrednim proizvođačima, a on će značiti i zapošljavanje veliki broj ljudi.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije, koja je takođe istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Mađarske u poslednje vreme jako unapređeni.

Sredstva koja je Vlada Mađaske opredelila doneće boljitak najpre lično građanima, a onda i Srbiji jer će novac biti ovde, plaćaće se porez, razvijaće se regioni i gradovi. Ravnomerni regionalni razvoj je jedan od prioriteta Vlade Srbije, imamo i koristimo potencijal pretpristupnih i fondova prekogranične saradnje, tako da smo na dobrom smo putu ka razvoju Srbije – istakla je ministarka Jadranka Joksimović. – Drago mi je da vidim da su ovde svi komšije, prijatelji i saradnici na onome što treba da bude cilj svih nas a to je razvoj Srbije i njen ekonomski napredak.

Po rečima Ištvana Pastora, predsednika Pokrajinske skupštine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara nikada u Hali sportova nije bilo toliko pobednika kao i da nema nijednog naselja u Vojvodini u kome bar jedan čovek nije dobio sredstva na konkursu.

Bez otvorenosti srpske Vlade sve ovo što smo do sada uspeli da uradimo ne bi dalo rezultata. Danas bi se moglo reći da je to nešto što se podrazumeva, ali gledajući druge mađarske zajednice u zemljama u okruženju gde žive u manjini i kako se odnose prema sličnim mogućnostima, ono što je za nas normalno, generalno nije – naglasio je Ištvan Pastor.

You May Also Like

More From Author

20Comments

Add yours

+ Leave a Comment