ČESTITKE POVODOM VASKRSA U BAČKOJ TOPOLI

Estimated read time 3 min read

Danas je Veliki petak, dan na koji ovaj put, zajedno,    Pravoslavna i Katolička crkva obeležavaju,  Hristovo raspeće. Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Vaskrs se obeležava tri dana. Veliki petak (jedini dan kad u hrišćanskim crkvama nema službe, osim ako su Blagovesti), Velika subota i Vaskrs. Najznačajnije je ponoćno bdenje između subote i nedelje kada se vernici okupljaju u crkvi i u ponoć si međusobno čestitaju vaskrsnuće Hristovo rečima “Hristos vaskrse”, a odgovara se sa “Vaistinu vaskrse”.

Hrišćnske crkve, danas obeležavaju Veliki petak, koji se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, jer je tog dana Isus osuđen i razapet na Golgoti. Običaj je da se na današnji dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Vernici  obeležavaju Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude razapet na krstu.

Toga dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, rekao je: “Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade”.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

“Svim sugrađanima koji slave Vakrs, najiskrenije želim da najznačajniji hrišćanski praznik proslave u radosti i miru. Neka proslava Vaskrsa bude prilika da pokažemo vrednosti međusobnog uvažavanja,tolerancije i zajedništva i motiv da činimo dobro kako bismo bili bolji ljudi. Radost povodom Hristovog vaskrsenja neka nam bude putokaz kako da optimizmom i verom prebrodimo teškoće koje su pred nama. – poželeo je Gabor Kišlinder,, Gradonačelnik  Bačke Topole.

Predsednik Skupštine opštine Saša Srdić rekao je, “Čestitam Vaskrs, najznačajniji hrišćanski praznik, svim građanima opštine, Bačke Topole, koji slave Vaskrs, svih veroispovesti, sa željom da svima pruži radost i harmoniju. Vaskrs je slavljenje pobede života nad smrću i zato nam daje snagu da istrajemo na Hristovom putu ljubavi, istine i pravde. Svim crkvenim velikodostojnicima, sveštenstvu i vernicima koji Vaskrs slave  16. aprila,   želim srećne praznične dane, ljubav, mir, zdravlje, ličnu sreću, međusobno uvažavanje i toleranciju.”

Starešina pravoslavnog hrama, prezviter,  Svetog Ilije, Srbislav  Stojanov    uputio je uskršnju čestitku svim  vernicima objašnjavajući, kao što je i onaj Veliki petak bio beznadežan za samog Hrista i sve one koji su voleli Hrista i sve Hristovo, tako i ovaj naš Veliki petak izgleda strašno i beznadežno, međutim, kako je tada sasvim iznenada, kao munja sevnula radost vaskrsenja, tako će i sada sasvim iznenada kao munja da zasija radost vaskrsenja našeg.

Bačkotopolski župnik  Crkve Pohodjenja Device Marije , Ferenc Fazekaš, uputio je Uskršnju čestitku svim  vernicima. “Slaveći uskrsnuće Gospodinovo setimo se da smo s njim uskrsnuli. On nas je svojim duhom obdario. Neka promeni naše srce da mislimo misli mira ljubavi i sloge među svim ljudima na svetu”, istakao je  Fazekaš.

 

You May Also Like

More From Author

25Comments

Add yours

+ Leave a Comment