PARK PRIRODE “BAČKOTOPOLSKE DOLINE” , RAJ ZA PTICE

Estimated read time 2 min read

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravilo je danas Odluku Skupštine opštine Bačka Topola o zaštiti Parka prirode “Bačkotopolske doline” jer predstavlja raj za ptice.

 Od 148 registrovanih vrsta, 75 se gnezdi na ovom zaštićenom području, koje se prostire na 522,2 hektara, sa zaštitnom zonom od dodatnih 1.566 hektara.

Ostalim vrstama služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe, navodi se u saopštenju i dodaje da se među značajnim gnezdaricama, ističu vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka.

Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka, a mnoge vrste ptica značajne su u nacionalnim i međunarodnim razmerama.

Pored 123 vrste strogo zaštićene u Srbiji, 50 vrsta se nalaze na SPEC listi (vrste značajne za zaštitu u Evropi), a 23 vrste su na spisku Dodatka I Direktive o pticama.

Društvo je međutim napomenulo da je hitno potrebna zaštita celom kompleksu veoma značajnih i ugroženih stepskih dolina u srednjoj Bačkoj u slivovima Krivaje i Čika.

Jedinstvena stepska vegetacija, jedina preostala na celoj Telečkoj zaravni, u njima je ugrožena preoravanjem, sađenjem bagrema i paljenjem, iako se radi o malim ostacima ostataka nekadašnje panonske stepe, navodi Društvo i napominje da je jedini način da se to promeni njihova hitna zaštita.

You May Also Like

More From Author

20Comments

Add yours

+ Leave a Comment