SNEG “BERE” VOĆE U BAČKOTOPOLSKOJ OPŠTINI

Estimated read time 2 min read

Sneg koji je noćas padao izazvao je velike štete na voćnjacima na područje Bačke Topole. U svim selima opštine napadalo je oko 15 centimetara snega.  Poljoprivredni stručnjaci sumnjaju,  da će ove godine, sneg i niske temperture umanjiti rod voća, posebno u vinogradima i zasadima jabuke i višanja.  Zabrinuti su vinogradari iz Bajše, gde se uzgajaju autohtone sorte groždja.
Milisav Viljanac, je i pre snega,  najavljivao rod umanjen za 20 posto, zbog izmzavanja.  Ako se nastavi ovako vreme, plašim se da vinogradari, neće imati šta da uberu”, kažeViljanac.

Većina različitih vrsta voća je u fazi cvetanja i tek zametnutih plodova i veoma osetljiva na ove prolećne mrazeve, rekla je naučni saradnik Instituta za voćarstvo , Jelena Tomić.
“Na temperaturi od minus dva, tri stepena mrazevi mogu naneti velike štete voćkama. Prema nekim podacima sa terena, do izvesnog izmrzavanja došlo je  kod jagode”, navodi Tomić.
Protekle noći, vlažan sneg koji je pao,  izazvao je lomljenje grančica kod voća, pa to treba sprečiti stresanjem vlažnog snega, 2014. godine zabeležena slična situacija i štete su bile oko 10 odsto, uglavnom na nadmorskim visinama iznad 500 metara.

Mesečna prognoza vremena za period od 16. aprila do 15. maja 2017. godine.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, do 23. aprila biće hladnije vreme sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima.

Jutarnja temperatura kretaće se od šest do deset, a najviša dnevne od 14 do 17 stepeni.

Nakon toga, od 24. do 30. aprila predviđa se toplo i uglavno suvo vreme.

Jutarnja temperatura biće od sedam do 12, a najviša dnevna od 19 do 25 stepeni.

I do sredine meseca maja očekuje se toplo i suvo vree, sa jutarnjom temperaturom od 10 do 14, i najvišom dnevnom od 18 do 24 stepena.

Kiša ili kratkotrajni pljuskovi praćeni grmljavinom predviđaju se oko 1, 2, 7, 8, 12. i 13. maja.

You May Also Like

More From Author

17Comments

Add yours

+ Leave a Comment