VODENI PONEDELJAK U BAČKOJ TOPOLI

Estimated read time 2 min read

Mnogo običaja vezuje se za drugi dan usksra. U Bačkoj Topoli, vekovima obeležavaju takozvani vodeni ponedeljak.

Rano ujutro momci u svečanim nošnjama, fijakerima, praćeni tamburašima obilaze kuće gde ima devojaka i polivaju ih hladnom vodom.

Zadatak devojaka je da im umaknu, kako znaju i umeju.

 Polivači dolaze u fijakerima i sa muzikom, staju pred kuću domaćina i pitaju imali li devojaka. U Bačkoj Topoli više decenija,  za redom se na tradicionalan način ide u polivanje. Devojke polivače kite, zumbilima daruju šarena jaja i dočekuju ih sa pićem i kolačima.
Vodeni ponedeljak simbolizuje vaskrs, novi život, proleće, začeće i radost. Kako običaj ne bi pao u zaborav značaj i vrednost običaja se prenosi sa kolena na koleno.
Običaj je vezan za biblijsko doba. Prema predanju, polivanje devojaka je poteklo iz dogadjaja vezanog za biblijsko vreme, kada su žene, koje su pronele vest da je Isus uskrsnuo, polivane hladnom vodom kako bi se ućutkale. Danas, običaj je teško održati,pa momci idu sa malim parfemima i polivaju devojke. Polivači su dragi gosti i dočekuju se uz bogatu trpezu.

Nekad je polivanje koje se tradicionalno vezuje za drugi dan Uskrsa, bio i način za upoznavanje mladića i devojaka, a simpatija se kao i tada, tako i danas nagradjuje, najlepšim, ofarbanim uskršnjim jajima.

You May Also Like

More From Author

29Comments

Add yours

+ Leave a Comment