DECA I AKADEMICI – STAVAROCI NA PANONIJI NA MARKOVDANSIM SUSRETIMA

Estimated read time 2 min read

Panonija kod Bačke Topole, koju su još 1968. godine Holanđani proglasili za najlepše selo u Evropi, 12. i 13. maja domaćin je “Markovdanskih susreta” dece i pesnika, koji joj obezbeđuju epitet “Panonskog dečjeg grada” jer ovde borave i druže se mališani iz celog regiona.

“Ovogodišnji “Markovdanski susreti” su specifični po tome što su mališani na 11 pozornica  pokazali šta umeju i znaju. Mentori ili performeri koji su decu obučavali  i pružali im mogućnost stručnog usavršavanja su naša najeminentnija akademska imena , počev od Božidara Kalezića, najpoznatijeg reditelja dokumentarnog filma, do Zorana Ilića, najpoznatijeg kaligrafa, Nikole Brkanovića, akademskog slikara, Nataše Đuričković, Dragane Mihajlović Bokan koja uređuje udžbenike muzičke kulture i mnogo,  drugih.  Ovo  je zaista bila prilika da svi učitelji i sva deca saznaju nešto novo, a zasluže i određene nagrade za ono što su oni umotvorili taj dan”,  objašnjava Tode Nikoletić, umetnički direktor “Markovdanskih susreta” u Panoniji.

Panonija je domaćin susreta dece i reditelja, kaligrafa, slikara, muzičara i književnika. Posle Desanke Maksimović, Ljubivoja Ršumovića, Raše Popova, Pere Zupca, ove godine je  književnik Uroš Petrović dobio zvanje počasnog pesnika i građanina Panonije.

“Nama je najvažnije da je, u multikulturalnom smislu, festival dobio na vrlo velikom značaju jer nam deca dolaze iz svih regiona, iz svih republika bivše Jugoslavije, počev od Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Dakle, nema ni jedne države iz koje nam neće prisustvovati deca i njihovi profesori na festivalu. A to, zapravo, i jeste prostor da se udružuju, da se u različitosti prepoznaju i nauče da je ono što i jedni i drugi rade zapravo najlepši putokaz svim narodima kuda ići u budućnosti”, dodaje Nikoletić.

“Markovdanski susreti”  ostvaruju cilj, da uživanjem u prirodnim bogatstvima Panonije, deca obogate susretima za umetnicima kako bi i oni težili idealima znanja i lepote. Počasni gosti susreta u “Panonskom dečjem gradu” su Fondacija “Tijana Jurić” i časopis “Ježurko” iz Banja Luke, a medijski sponzor je Radio-televizija Vojvodine.

You May Also Like

More From Author

30Comments

Add yours
  1. 29
    quik

    … [Trackback]

    […] There you can find 72969 additional Info on that Topic: btpublicnews.co.rs/2017/05/deca-i-akademici-stavaroci-na-panoniji-na-markovdansim-susretima/ […]

+ Leave a Comment