MATURANTI PLEŠU ZA OBARANJE GINISOVOG REKORDA

Estimated read time 2 min read

 

Ove godine  maturanti iz cele Srbije 19. maja zajedno sa svojim vršnjacima iz više zemalja Evrope učestvuju u maturantskom plesu kadril – koji će oboriti Ginisov rekord. Medju njima oko 300 bačkotopolskih maturanata na Manifestacionom trgu.

 

Maturanti iz tridesetak gradova Srbije, medju njima iz Bačke Topole, Poljoprivredna škola, Gimnazija i ekonomska škola “Dositej Obradović i ” škola “Jožef Šinkovič”,  izašli su na ulice i trgove u okviru manifestacije “Maturantski ples” i uz muziku Johana Štrausa – Slepi Miš, pokušaće da obore dosadašnji rekord iz 2011. godine kada je plesalo 33.202 maturanta. Podršku je ovaj put dalo oko 300 bačkotopolskih maturanata.

Organizatori ove manifestacije, koja traje već 13 godina, pozvali su zainteresovane gradove, škole i maturante da se u što većem broju pridruže ovom zajedničkom plesu kada će maturanti simultano u svim evropskim gradovima koji učestvuju plesati istu koreografiju.

Osim iste koreografije, maturanti će naravno plesati i uz istu muziku – kompoziciju “Slepi miš” Johana Štrausa, a muzika će se emitovati preko satelitskog radija – tačno u podne kada ples i počinje.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Alibunar, Kikinda, Lapovo, Svilajnac, Vranje, Prokuplje, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, itd.

U projektu su, do sada, učestvovali i maturanti Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije…

You May Also Like

More From Author

24Comments

Add yours

+ Leave a Comment