U BAČKOJ TOPOLI,OBELEŽEN DAN CRKVE, POHODJENJA PRESVETE DEVICE MARIJE

Estimated read time 3 min read

 

PRAZNIK,  Pohođenja Marijinog prvi put se spominje 1263, kada je njegovo slavlje preporučio sveti Bonaventura. Na današnji dan slavi se po želji pape Pavla VI. od 1969. Pohodu Blažene Djevice Marije posvećene su mnoge župe, crkve i kapele širom sveta , medju njima i u Bačkoj Topoli. Današnji dan obeležen je Svetom Misom, kojoj je prisustvovao veliki broj bačkotopolčana i gostiju iz zemlje i inostranstva

Danas katolici slave spomen pohoda Blažene Djevice Marije njenoj rođaki Elizabeti. O tim događajima lepo i zanimljivo izvještava evanđelist Luka (1, 39-57), a spominjemo ga se i u drugom radosnom otajstvu Svete krunice, objašnjavaju katolički bogougodnici.

Dva meseca nakon bezgrešnog začeća Marija je pohodila trudnu Elizabetu, koju je Svevišnji u dubokoj starosti blagoslovio potomkom. Elizabeta i njen muž Zaharija dobili su sina Jovana, koji je krstio Isusa u rijeci Jordan i koji je skončao život kao mučenik. Marija je krenula u posetu iz svoga grada Nazareta u Elizabetino selo Ein Karem, nedaleko Jerusalima. Put je bio dug oko 149 kilometara, za što je trebalo pet dana pešačenja. Čim je Elizabeta vidjela i čula Mariju, zaigralo joj je dete u utrobi. Bio je to i prvi susret Isusa i svetog Jovana Krstitelja. Elizabeta se napunila Duha Svetoga i radosno kliknula: „Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje!“ (Lk 1, 42). Taj Elizabetin pozdrav, postao je sastavni dio omiljene molitve “Zdravo Marijo”. Marija je od sreće izrekla hvalospev Bogu, što je njoj, neznatnoj službenici povjerio tako odgovoran zadatak, da bude Majka Božja. Taj hvalospev počinje rečima: “Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom“ (Lk 1, 46-48). Marija je ostala s Elizabetom oko tri meseca, a onda se vratila kući (Lk 1, 56). Vratila se prije nego što je Elizabeta rodila Jovana Krstitelja.

Crkva posvećena  Pohodjenju Device  Marije,  je izuzetno značajna građevina, ne samo kao sakralna, već kao i turistička znamenitost. Sa visinom tornja od 72,70 m, ovo je najviša katolička crkva u Srbiji. Sa kapacitetom od 5.000 ljudi jedan je od najimpresivnijih primera sakralne arhitekture na teritoriji naše zemlje.

Izgradnja crkve je završena 1906. godine. Sagrađena je u neogotskom stilu po planovima Ferenca Rajhla. Interesantno je da je prilikom izgradnje stubova korišćen armirani beton, što je bio novitet u tadašnje vreme i što predstavlja veliku vrednost ove crkve.

You May Also Like

More From Author