BIĆE PARA, ZA GRADJANE, DA POJAČAJU ENRGETSKU EFIKASNOST

DA PROMAJA NE UZVUČE TOPLOTU

Za razliku od prošle, ove godine, na subvencije za unapređenje energetske efikasnosti mogu da računaju stanovnici Bačke Topole. U budžetu su planirana sredstva, za ove namene, 6 miliona uz državnih 6 miliona, tvrde u lokalnoj samoupravi. 

Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti je na osnovu javnog poziva odobrila sredstva za 151 lokalnu samoupravu za programe subvencionisanja kotlova u domaćinstvima, zamenu fasadne stolarije, izgradnju termičkog omotača objekta i solarne panele. Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, od strane građana je minimalno 50 odsto, a sredstva podsticaja do 50 odsto zajedno pokrivaju opština i Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, što znači da građani plaćaju polovinu računa za zamenu stolarije ili ugradnju solarnih panela.

Subvencije će sada moći da se koriste za unapređenje termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata, a ova mera obuhvata i prateću opremu, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i ostalo, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata. Uz subvenciju će građani moći da postave i termičku izolacije zidova, kao i izolaciju ispod krovnog pokrivača. Navedeno je da ova mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećen krovni pokrivač i hidroizolacioni krovni sistem, građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova.

Druga mera se odnosi na unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom, odnosno na zamenu kotla ili peći, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora, ugradnju toplotnih pumpi ili grejača prostora, kao i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. Na osnovu ovog konkursa moguće je i opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu, odnosno postavljanje kalorimetra, delitelja toplote i balans ventila.

You May Also Like

More From Author