AFRIČKA KUGA NA GRANICI SRBIJE, SMRTNOST STOPROCENTNA

Estimated read time 2 min read

Na osnovu pravilnika koji je usaglašen sa EU, Ministarstvo poljoprivrede, Srbije, donelo je nekoliko preventivnih mera o sprečavanju unošenja  afričke kuge  u našu zemlju. Bolest je za sada zabeležena u nekoliko evropskih država: Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini, Češkoj i Rumuniji. 

Kako se navodi u saopštenju, zabranjen je prevoz i uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i mesnih prerađevina, kože i sporednih proizvoda životinjskog porekla iz zemalja u kojima je prijavljena pojava AKS. Dozvoljen je samo uvoz termički obrađenih proizvoda životinjskog porekla na temperaturi od +80 stepeni Celzijusa.

Za lovce i uzgajivače pripremljena je brošura o ovoj bolesti koja se može preuzeti na veb stranici Uprave za veterinu.  Stručnjaci objašnjavaju da je reč o opasnom, zaraznom, virusnom oboljenju od kojeg obolevaju domaće i divlje svinje pri čemu je smrtnost stoprocentna. Najveći problem je to što protiv ove bolesti nema leka niti vakcine, ali virus nije opasan za ljude i druge životinje.

Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom životinja pomijama, u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, zagađenom hranom i vodom, ili inficiranim krpeljima. Još neki od puteva prenosa su i kontaminirana odeća i obuća zaposlenih na farmama, a bolest mogu preneti i glodari i insekti. U Upravi za veterinu ističu da protiv ove bolesti treba delovati preventivno, i obavezno prijaviti svaku bolesnu ili uginulu svinju nadležnom veterinaru.

You May Also Like

More From Author