BAČKA TOPOLA-GRADONAČELNIK, KIŠLINDER, ISEKAO PRVU KRIŠKU OSVEŠTANOG HLEBA- 2017

Estimated read time 2 min read

U slavu novog roda pšenice i novog hleba, u Bačkoj Topoli, u nedelju , održani su dani hleba, manifestacija koja se ovde organizuje u slavu novog roda i hleba, a najpre u cilju negovanja starih žetelačkih običaja. Gosti ali i učesnici ovog programa prisustvovali su, najpre, kulturno-umetničkom programu i potom su fijakerima i traktorima krenuli ka crkvi Pohodjenja Device Marije,u centru grada, gde je u okviru mise župnik Ferenc Fazekaš, osveštao prvi hleb od novog brašna 2017. godine.Prvu krišku osveštanog hleba isekao je predednik opštine Gabor Kišlinder.

Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i podelivši ga apostolima rekao: “Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova”.

Zatim je uzeo čašu vina i rekao: “Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha”.

Ove reči Hristove ponavljaju se do danas na liturgijama pre pričešća, a veruje se da je dobro tog dana primiti pričešće, probati osveštani hleb.

Tokom celodnevne manifestacije mogla je da se vidi izložba a, starih fijakera, da se proba domaći hleb . Za dobru atmosferu su bili zaduženi članovi negovatelja starih običaja. Svečanost je nastavljena tradicionalnom Seoskom olimpijadom.

 

 

You May Also Like

More From Author