BAČKA TOPOLA- OSVEŠTANJEM HLEBA OD NOVE PŠENICE POČINJE SEOSKA OLIMPIJADA

Estimated read time 2 min read

Seoska olimpijada Vojvodine će biti održana 20. avgusta u Bačkoj Topoli u organizaciji lokalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača “Gazdaker”. Program će započeti defileom fijakera, a nastaviće se svetom misom za posvećenje hleba u katoličkoj crkvi Bezgrešne Device Marije.  U okviru mise župnik Ferenc Fazekaš, po običaju, osveštava prvi hleb od novog brašna 2017. godine.
Tokom celodnevne manifestacije moći će , da se proba domaći hleb . Za dobru atmosferu su  zaduženi članovi negovatelja starih običaja.

Seljačka olimpijada je takmičenje u više kategorija sa interesantnim paorskim disciplinama. Tokom 5 godina organizovanja olimpijade ispostavilo se da je ova manifestacija jedna od najmasovnijih i najpopularnijih u Bačkoj Topoli, sa oko 3000-5000 posetilaca.

I ovaj put će se manifestacija održati na Vašarištu, gde će se muškarci nadmetati u bacanju bala slame, slalomu traktorom i drugim nesvakidašnjim disciplinama. Devojke i žene će mrviti kukuruz, prebirati pasulj, nositi jaja u kolicima… Vrednim nagradama će biti nagrađeni najveći seljak i najveštija seljanka. Tradicionalno će biti organizovano i takmičenje za najbolji kotlić, za koji je već prijavljen veliki broj takmičara.

Za decu se organizuje takmičenje u crtanju, a najveštiji će moći da ponesu kući prase. Gosti na ovoj, sedmoj seoskoj olimpijadi će biti grupa Apostol.

Potpredsednik udruženja “Gazdaker” Nimrod Tomik izjavio je da se mogu takmičiti mladići i devojke sa navršenih 16 godina, a gornja starosna granica ne postoji. Do sada je najstarija osoba imala 52 godine, tako da svi mogu da učestvuju i takmiče se osvajanje počasne titule. Očekuju se učesnici i gosti iz cele Vojvodine, ali i inostranstva. Tomik dodaje kako se prošle godine prijavilo oko 40 muškaraca i 16 devojaka i žena, te se nadaju kako će ove godine biti više učesnika.

Podsećamo, prošle godine, po prvi put na Olimpijadi su učestvovali i bačkotopolčani iz dijaspore.Proglašeni su pobednici . Najspretnija vojvodjanska seljanka bila je Magoši Anika izDoline,a drugo i treće mest su zauzele Anika Kelemen iz Bačke Topole i Nora Truznja iz Sente. Najači vojvodjanski seljak 2016. godine je Karolj Hajdu iz Stare Moravice a slede gaJanoš Orosi iz Gunaroša i Aurel Buranj iz Tornjoša.

You May Also Like

More From Author