BAČKA TOPOLA- TOP POSAO -ČUVANJE BABA I DEDA U NEMAČKOJ, ZA 1200 EVRA

Estimated read time 4 min read

Žene u bačkotopolskoj i još nekoliko severno-bačkih opština, gde je teško naći bilo kakav posao, osim slabo plaćenog sezonskog argatovanja na njivama ili po trgovinama, bacile su se na učenje nemačkog jezika u nameri da se dobro pripreme i dođu do posla negovateljice starih osoba, na kojem može da se zaradi i 1.200 evra mesečno, u Nemačkoj ili Austriji.

Naše žene nalaze posao gerontodomaćica, uglavnom, preko posrednica, koje uzimaju proviziju od 200 evra. To je zasad lakši način, nego preko agencija, koje uplaćuju i staž, a novac usmeravaju na račun u Srbiji – 70 odsto u evrima, a ostatak u dinarima.

Preko agencije se može zaraditi i više od 1.200 evra mesečno, zavisno od težine zdravstvenog stanja osobe, koja se neguje.

Čuvanje baba i deda od preko 80 i 90 godina postalo je spasonosno rešenje za egzistencijalne probleme, posebno bačkotopolčanki u petoj i šestoj deceniji, koje se teško zapošljavaju, ali su u Nemačkoj izuzetno tražene. Prema nezvaničnim podacima sa područja ove opštine iz Bačke Topole, Stare Moravice, Bajše oko 100 žena, je na ovim privremenim poslovima preko granice.

Iskustva na radu u kućama starih i bolesnih osoba u Nemačkoj su različita, kao i sa ljudima, koji ih angažuju za čuvanje starih ali je, ipak, manje naših žena, koje su se otuda vratile ili dale otkaz, nego onih koje tamo ostaju do tri meseca i ponovo odlaze posle  povratka kući. Većina , sa ovog područja, na posao odlazi, sa dvojnim državljanstvom pa im je time dostupnost radu, mnogo veća.

– Tim poslom može biti nezadovoljan samo onaj ko ne želi da radi. Svako ko krene treba da je svestan da će tamo čuvati bolesnu ili dementnu osobu, da to nije lako, ali će biti u prilici da za nedelju dana zaradi više, nego za dva meseca na većini poslova ovde. Pre nego što sam pošla u Nemačku,imala sam penziju od 25.000 dinara, mesečno. U Nemačkoj imam besplatan stan i hranu i još dobijam nedeljno 300 evra za brigu o baki, koja mi je poverena na čuvanje, kao i o njenoj kući – priča Erika  Budai, koja poslom u Nemačkoj želi da dopuni kučni budžet.

Za poslove u bolnicama i domovima za stara lica u Nemačkoj radnicima za zdravstvenu negu, koji pri tom moraju imati stručni ispit za medicinsku sestru, nudi se mesečna zarada od 1.900 evra u bruto iznosu.

Pri tom poslodavac obezbeđuje smeštaj i ishranu, odnosno pruža podršku u pronalaženju istog, a zaposleni u celosti ili delom participiraju u troškovima. Troškove prevoza od Srbije do Nemačke plaća poslodavac.

Nemci traže neograničen broj naših negovateljica i geronto-domaćica i spremni su da ih adekvatno plate svesni da rad sa starima i nepokretnima nije nimalo lak. Zauzvrat, oni traže stručne i obučene radnike, s licencama i dokazima da su za posao na kojih ih primaju zaista osposobljeni i dokazani. Licence, pak, podrazumevaju završenu odgovarajuću školu, po pravilu medicinsku, i oni to u zahtevima koje šalju u zemlje bivše Jugoslavije i naglašavaju. Drugim rečima, Nemci ne dozvoljavaju da sa starima u njihovoj državi rade nestručni i neobučeni radnici jer njihovi penzioneri mogu da plate stručnu negu. Prema nezvaničnim podacima u Nemačkoj radi oko 100.000 negovateljica iz Istočne i Jugoistočne Evrope, a prema procenama do 2025. godine trebaće im još 300.000. Bez njih je trenutno nemoguće zamisliti nemački sistem kućne nege starih i bolesnih, jer država ima jasno opredeljenje da svima mora biti, za odgovarajuću nadoknadu, obezbeđena pomoć i staranje.

 

You May Also Like

More From Author