BAČKOTOPOLČANI U VETERNIKU NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE “OLUJE”

Estimated read time 3 min read

Veternik spremno dočekuje goste u petak, 4. avgusta, da prigodnim programom na fudbalskom stadionu u 20 sati zajedno obeleže 22. godišnjicu vojno-političke akcije „Oluja” kojom je iz Hrvatske proterano 220.000 Srba, a nekoliko hiljada je ubijeno. Na obeležavanje godišnjice,  iz Bačke Topole je  krenulo 150 ljudi, u organizaciji Udruženja boraca i porodica palih boraca ovoga mesta.

„Početak avgusta za nas su teški dani, a za Hrvate dani radosti. Ali se nadam da ćemo imati dovoljno razuma da, koliko je moguće skrivajući svoje emocije i tugu, pokušamo u političkom smislu da spustimo tenzije, i da bude manje uvreda i tenzija u odnosu na prethodne godine“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako su to preneli mediji.

“Vetrenik nije slučajno izabran za obeležavanje godišnjice progona Srba. U tom mestu nadomak Novog Sada, kako sami meštani kažu, polovinu stanovništa čine upravo izbegličke porodice iz Hrvatske. Oni su pre 22 godine u prvim danima avgusta traktorima i kolima, ko se kako snašao, krenuli prema Srbiji, putovali danima i našli krov nad glavom kod rodbine ili prijatelja u Veterniku. Meštani zpravo iz tih razloga smatraju da bi godišnjicu ubuduće trebalo svake godine obeležavati u Veterniku, kao što je Hrvati obeležavaju tradicionalno u Kninu. Tužna i tragična godišnjica za Srbiju i srpski narod, dok Hrvatska progon Srba tradicionalno proslavlja kao Dan pobede i Dan branitelja”.- kaže Vera Kaludjerović predsednik Skupštine Udruženja.

Državni vrh Srbije, s predsednikom Vučićem na čelu, biće učesnici događaja u Veterniku, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Predsednici Srbije i Republike Srpske će se nakon parastosa, kojim će početi program, obratiti okupljenima. Najavljeno je da će na skupu govoriti i osoba iz izbegličke kolone koja je 1995. godine kao dete morala da napusti svoj dom i krene na put prema Srbiji.

“Vojno policijska akcija Oluja počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti a proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine. U opštinu Bačka Topola, tada je došao veliki broj izbeglih lica, od kojih su mnogi, ovde našli trajni dom. Organizaciju odlaska na obeležavanje godišnjice snažno su pomogli sekretar Udruženja Željko Mandić, Duško Galić i Nemanja Simović. “-naglašava Kaludjerović

.

You May Also Like

More From Author