EVROPSKA UNIJA 20 MILIONA EVRA ZA GAŠENJE DEPONIJA, BAČKE TOPOLE…..

Estimated read time 2 min read

Izgradnja regionalnog sistema upravljana otpadom, nedaleko od Subotice,  bliži se kraju, a njegovo stavljanje u funkciju se očekuje naredne godine. Ovaj sistem će upravljati otpadompored Grada Subotica i opština Senta, Kanjiža, , Mali Iđoš, Čoka , Novi Kneževac i otpadom Bačke Topole.  Projekat sa više od 20 miliona evra finansira Evropska unija pa bačkotopolčani sa nestrpljenjem očekuju kraj radova, kako bi se rešio, višegodišnji problem , zagadjenja plodnih oranica, na domak gradu sa 18.000 stanovnika. Do sada je izgrađeno ili je pri kraju više od 30 objekata, odnosno dve trećine ugovorenih radova a centralni kompleks deponije , prema očekivanjima, treba da bude gotov do kraja septembra.

Osim centralnog postrojenja deponije, izgrađene su i transfer stanice u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli, kao i centri za sakupljanje otpada u Malom Iđošu, Novom Kneževcu i Čoki. Kamoni i oprema za transfer sa stanica ka deponiji su isporučeni, a u toku je i nabavka kamiona i opreme za prikupljanje otpada po opštinama.

“Prema planovima, testiranje opreme će se vršiti u novembru i decembru ove godine, kada će se već otpad nositi do kompleksa regionalne deponije. S tim, da onda još nećemo raditi punim kapacitetom. Punim kapacitetom planiramo da radimo od početka sledeće godine”- tvrdi direktorka Regionalne deponije Andrea Kikić.

Izgradnjom regionalnog sistema upravljanja otpadom sadašnje deponije trebalo bi da postanu prošlost. Da bi se to u praksi i ostvarilo potrebna je edukacija, prvenstveno građana, o potrebi razvrstavanja na mestu njegovog nastanka. Dakle, već u domovima svih.

“Neki smatraju da smo na edukaciji trebali raditi već odavno, međutim, mi smatramo da dok nema infrastrukture – ne bismo mogli postići nikakve efekte s tim jer bismo samo o teoriji pričali, koja bez prakse nema nikakvih efekata. Znači, sa početkom rada sistema, onda ćemo početi aktivno da radimo i na terenu”- dodaje Kikić.

Sistemom će biti obuhvaćeno oko 260.000 građana, kojima će sukcesivno biti deljene posude za razdvajanje otpada pogodnog za reciklažu.

You May Also Like

More From Author