10 MILIONA FORINTI ZA OBNOVU REFORMATORSKE CRKVE

Estimated read time 1 min read
Ministarstvo ljudskih resursa Mađarske će sa 10 miliona forinti (oko 33 hiljade evra) finansirati obnovu krova reformatske crkve u Staroj Moravici.

Ministarstvo godinama pomaže restauraciju crkve, 2015. godine je obnovljen tada 200-godišnji deo tornja ove crkve, a sada će novi pokrov dobiti brod koji potiče iz 1822. godine. Ovaj objekat, koji se nalazi pod zaštitom kulture, žele da u celosti obnove. Umesto starog krova kojeg je pojeo zub vremena, crkva će dobiti lepu konstrukciju i crepove. Novi crepovi će na crvenoj osnovi imati bele i zelene šare, a severni deo je već spreman. U ovom većinski reformatskom selu se mešani raduju radovima na obnovi crkve koja je zaštitni znak sela.

Kupovinu crepa je kanjiška fanrika crepova još 2015. godine podržala sa 50% popusta. Putem konkursa mađarskog ministarstva ljudskih resursa i fonda “Gabor Betlen” je 2016. dodeljena podrška od 10 miliona forinti. Reformatski pastor Arpad Moric iz Stare Moravice kaže da je to iznos kojim će se moći obnoviti cela krovna konstrukcija, te će se moći zameniti i 11 velikih prozora.

You May Also Like

More From Author