BAČKA TOPOLA, DA SE ZNA – SVETO TROJSTVO, SIMBOL PRIPADANJA EVROPI

Estimated read time 2 min read

Inicijativu za vraćanje spomenika Svetog trojstva u centar BAČKE TOPOLE  pokrenuo je OSMTJ Srbije- Suvereni vojni red jerusalimskog hrama Srbije, sa prijateljom, Janošem Hadžijem, uz finansisku podršku Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Paralelno sa njim podignut je pravoslavni Sveti krst sa ikonama Isusa Hrista, Svetog Jovana, Svetog Ilije i Bogorodice Marije.  Spomenik predstvalja simbol vere, nade i ljubavi i  u svakoj prilici treba da nas podseća na to da umesto rušenja, zajedničkim snagama, gradimo budućnost naše zajednice. Spomenik je, posle rušenja,  vraćen gradjanima , posle više od 40 godina, koliko je ležao u komadima, na obližnjoj Kalvariji.

Veliki prijor OSMTJ SRBIJE izjavio je , prilikom vraćanja spomenika Svetog trojstva u centar Bačke Topole, , da spomenik predstvalja simbol vere, nade i ljubavi i da u svakoj prilici treba da nas podseća na to da umesto rušenja, zajedničkim snagama, gradimo budućnost naše zajednice.

“Postavljanje spomenika Svetog trojstva na prvobitno mesto je istorijski trenutak koji predstavlja jedan od simbola Bačke Topole. Spomenik je hrišćanski simbol jedne lepše budućnosti i želim da vas u životu vode tri božanske vrline: vera, nada i ljubav”, rekao jeTraparić

On je kazao da ovaj spomenik ponovo treba da nam da snagu za složno i zajedničko delovanje i zajednički suživot u ovom gradu, kako bi doprineli poboljšanju i izdizanju multikulturalizma u ovom gradu.

Okrugli stub, ukrašen, TEMPLARSKIM KRSTOM, nosi na vrhu skulpturu Oca I Sina I Sv. Duha s metalnim zrakama i krstom. Oko Svetog Trojstva je ovalno stepenište koje simboličo povezuje paravoslavno i katoličko obeležje, vernika koji žive na ovom prostoru.

„Spomenik »Svetog Trojstva« je simbol pripadanja Evropi, odnosno Srednjoj Evropi, jedno prihvatanje takve vrednosti, koja naglašava prihvatanje, toleranciju i razumevanje a ne diskriminaciju

You May Also Like

More From Author