USKORO OTVARANJE, VELIKE SALE DOMA KULTURE

Estimated read time 3 min read

BAČKA TOPOLA: Prema pisanju novosadskog Dnevnika, u toku su završni radovi na renoviranju i adaptaciji pozorišne sale u Domu kulture Bačka Topola, koja je bila zatvorena još od 2007. godine.

Radovi koji traju već dve godine sada se privode kraju. Zamenik direktora Doma kulture Bačka Topola Đorđe Beko kaže da već idućeg meseca sala počinje sa radom:

„Nova sala će biti multifunkcionalna i pošto smo deset godina čekali na njenu adaptaciju, s nestrpljenjem očekujemo otvaranje, kada će još jedan prostor u našoj opštini biti ispunjen novim kulturnim sadržajima- kaže Beko. Iako će sala imati više namena, prevashodno će se u njoj održavati predstave, ali i razne manifestacije i izložbe civilnih udruženja, sa kojima Dom kulture ima odličnu saradnju.“

Veliki planovi ove kulturne ustanove za iduću godinu su i vođenje umetničke kolonije, koju je Dom kulture dobio na upravljanje prošlog meseca.

„Do proleća ove godine put prema umetničkoj koloniji nije bio sređen, ali već u aprilu smo i to rešili i nakon mesec dana organizovali svakodnevne programe, izložbe, i označili ga kao jedno od mesta na kom je organizovana i Noć muzeja. Puno toga smo naučili u proteklih nekoliko meseci, ali i dalje moramo da se usavršavamo, kako bi programi bili još bolji“, napiminje Beko.

On dodaje da je u toku i izrada dokumentacije, prema kojoj će se sobe u likovnoj koloniji izdavati, što je odlično, jer Bačka Topola nema dovoljno smeštajnih kapaciteta kada se organizuju veće manifestacije, ali gledano i sa turističke strane.

„Kolonija je renovirana zahvaljujući IPA projektu- kaže Beko i napominje da krajem meseca očekuju i rezultate konkursa na koji se javio Temerin. Ukoliko dobiju sredstva, ona će biti uložena u drugu fazu adaptacije umetničke kolonije koja se nalazi na jezeru, a prema kojoj je predviđeno sređivanje letnjikovca, parkinga i dečijeg igrališta, kako bi svi posetioci mogli da uživaju u prelepoj prirodi. Cilj nam nije da to bude samo smeštajni kapacitet, odnosno da ljudi tamo prespavaju, već i da se tamo održavaju škole u prirodi, razni kampovi, ne samo za decu, već i akademske umetnike i sve druge koji žele da borave u koloniji“, kaže Beko.

Dečji kampovi i radionice se trenutno odvijaju i u Zavičajnom arhivu koji pripada Domu kulture.

„Osim svojih standardnih postavki, to je mesto i raznih manifestacija“, kaže Beko i dodaje da se u arhivu takođe, nalaze i čuvaju svi podaci kao što su stare novine i dokumenti koji se tiču istorije Bačke Topole.

Jedna osoba je zadužena da pregleda sve dnevne novine na srpskom, mađarskom i rusinskom jeziku koje se donesu iz Gradske biblioteke i koje se dalje čuvaju u Arhivu, ako se u njima pominje Bačka Topola. Istraživači u Arhivu trenutno rade na knjizi o razvoju sporta u Bačkoj Topoli.

Ovu kuću je moguće posetiti od marta do novembra, ali ukoliko se gosti najave unapred, moguća je poseta i tokom zime. Zavičajna kuća ima i kolarsko-kovačku radionicu, koja je deci uvek najzanimljivija.

You May Also Like

More From Author