INTENZIVNIJI RAZVOJ MESNIH ZAJEDNICA I OPŠTINE

Prošlo je 18 meseci od poslednjih izbora na lokalnom nivou. Pred nama su izbori za Savete mesnih zajednica. Vreme je da se napravi presek i da se sagleda šta je urađeno u proteklom periodu. Gospodine Simoviću Vaš komentar?

I pre godinu i po dana kada je formirana nova lokalna vlast tvrdio sam da samo rezultati nečijeg rada treba da budu merilo za dobijanje poverenja građana na nekim narednim izborima. Formirali smo tim koji radi dobro,naravno da uvek može i bolje ali se po prvi put posle više godina oseća da Bačka Topola više nije prepoznatljiva kao opština u kojoj se decenijama stagniralo u razvoju.

Ima li lokalna samouprava snage da zaustavi odlazak stanovništva a pre svega mladih iz naše opštine kroz obezbeđivanje novih radnih mesta?

Znamo da su nova radna mesta ono što je prioritet iz navedenog razloga smo maksimalnu pažnju posvetili izgradnji i opremanju Industrijske zone. Izgradili smo kompletnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Industriskoj zoni, a u toku je izgradnja unutrašnjih saobraćajnica. Ono sto je najvažnije je da su tri parcele u Industrijskoj zoni otkupljene od strane investitora.Firma “Pardalote-S” će već do kraja godine krenuti sa zemljanim radovima na izgradnji nove mlekare čiji pocetak rada očekujemo u aprilu naredne godine. Investitor “Banatski organik MV” će takođe tokom naredne godine krenuti sa izgradnjom pogona za proizvodnju mesnih prerađevina kao i kompanija “Midmas” koja se bavi proizvodnjom električnih uređaja. Intenzivno vodimo razgovore sa još nekoliko stranih kompanija koje žele da otvore svoje pogone u našoj Industrijskoj zoni. U svakom slučaju u narednom periodu očekujemo značajan broj novih radnih mesta .

Sa odlaskom mladih i na poboljšanju nataliteta se borimo i kroz mere populacione politike. Od Kabineta za demografiju i populacionu politiku na konkursu smo dobili sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 4.815.930,00 dinara. Od tih sredstava smo obezbedili veći iznos roditeljskog dodatka,oformili multidisciplinarni tim za praćenje ranog razvoja dece,angažovali defektologa u predškolskoj ustanovi i u školama ,obezbedili prenatalni skrining trudnicama dabl test,izdvojena su i sredstva za školu za trudnice i opremanje porođajne sale.

Čvrsto se držite obećanja datog tokom predizborne kampanje da će škole mnogo lepše izgledati u narednom periodu?

Obećali smo rekonstrukciju naših škola i na tome intenzivno radimo. Zahvaljujući Vladinoj Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima renovirali smo OŠ“Nikola Tesla” ,a u dvorištu škole je izgrađen novi sportski teren. Već do kraja godine sa radovima prelazimo u OŠČaki Lajoš“ gde ćemo krenuti sa izgradnjom novih sportskih terena u dvorištu škole,a od proleća i sa kompletnom rekonstrukcijom škole. Nemojte zaboraviti da smo renovirali i fiskulturnu salu srednje škole Dositelj Obradović“ a u toj školi smo i zamenili dotrajalu kotlarnicu sa kompletno novom na kojoj ćemo imati i značajnu uštedu na energentima. Napomenuću i da novoizgrađeni košarkaški teren sa tribinama i reflektorima koriste kako đaci dve srednje škole tako i veliki broj rekreativaca. U predškolskoj ustanovi “Bambi“ smo postavili nove solarne panele a uz pomoć Pokrajinskog Sekretrijata za obrazovanje obezbedili smo sredstva za zamenu stolarije na ovoj ustanovi. Putem konkursa koji je raspisala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije za narednu 2018-tu godinu odobreni su projekti za adaptaciju OŠ Čaki Lajoš“ , gimnazije i srednje ekonomske škole “Dositej Obradović“ ,“Othon“ Stara Moravica i Centra za socijalni rad Bačka Topola.

 

Vidljivo je da se krenulo i sa infrastrukturnim uređenjem opštinskog centra?

Moram napomenuti da je bilo vreme da se i opštinski centar dakle sam grad Topola počne razvijati. U proteklom periodu infrastrukturni razvoj je bio predviđen samo za određene mesne zajednice i sa tom praksom je kraj. Zato intenzivno radimo na pripremi preostale dokumentacije kako bi na proleće krenuli sa izgradnjom novog bazena. U toku su radovi na bušenju bunara a na tenderu smo odabrali i projektantsku kuću koja ima rok 75 dana da izradi projekat novog bazena. Odmah nakon toga krećemo u proceduru odabira izvođača radova kako bi ih sa prvim lepim danima proleća uveli u posao.

Centar grada u velikoj meri narušava izgled nedovršenog hotela. Građani Bačke Topole sa pravom očekuju rešenje tog višegodišnjeg problema. Iz tog razloga i raspisujemo tender koji će biti podeljen u dva dela. Prvi deo radova podrazumeva rušenje najgornjeg sprata, koji moramo obaviti po preporuci statičara jer temelji objekta nemogu da dugoročno podnesu sadašnje gabarite objekta ,a u drugoj fazi ćemo izgraditi novi krov i zatvoriti objekat sa čeone strane prema ulici kako bi dobio zadovoljavajući izgled.

Govoriti o razvoju jedne opštine a da pritom jedan njen značajan deo nema neophodnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu ili je ona veoma dotrajala je nemoguće i zato na tome intenzivno radimo. U proteklih godinu ipo dana zamenili smo dotrajalu vodovodnu mrežu u gradu prsten 6 i 9 koji podrazumeva prostor Vašarišta i samog centra grada u dužini od 5.5 km. Ovi radovi su finansirani sopstvenim sredstvima budžeta opštine. Takođe smo izvršili i zamenu vodovodne mreže na prstenovima 3,7 i 8 koji pokriva prostor od OŠ“Čaki Lajoš“ pa prema Domu zdravlja uz sve poprečne ulice dužine od 6 km.Ove radove je finansirala Vlada AP Vojvodine po konkursu Uprave za kapitalna ulaganja.Tokom naredne godine u planu je završetak radova na izgradnji kanalizacione mreže u Prvomajskoj ulici .

Završili smo radove na izgradnji trotoara i postavljanju nove rasvete u Dunavskoj ulici. Ovo je samo prva faza radova. Na proleće ćemo asfaltirati ulicu koja povezuje Dunavsku i Vidovdansku i takođe postaviti novu rasvetu. U trećoj fazi ovih radova planiramo kompletno uređenje Vidovdanske ulice.

Očekuju nas i radovi na uređenju parkinga u Boračkoj ulici ispred ugostiteljskog objekta “Palma“ koji je u veoma lošem stanju kao i uređenje parkinga u Prvomajskoj i Karađorđevoj ulici za šta smo spremili neophodnu dokumentaciju.

Radovi na izgradnji novog parkinga kod pijace su završeni i to sada izgleda sasvim zadovoljavajuće. Zamenjena je i rasveta u pijačnim halama tako da sada i tu beležimo značajne uštede. Rekonstrukciju Doma kulture užurbano privodimo kraju. Podsetiću vas da ovaj prostor nije u funkciji od 2007 god. Mi užurbano privodimo kraju završne radove koji podrazumevaju opremanje tehničke sobe kao i postavljanje rasvete i ozvučenja. Do kraja ove godine svi radovi će biti završeni, a početkom naredne godine konačno imamo uslove da ugostimo naša eminentna pozorišta poput “Atelje 212“ ,Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP)“ i druge.

Imamo izuzetno lepo jezero i ove godine smo značajna sredstva uložili u uređenje same obale. Ovog leta smo imali veliki broj gostiju iz drugih gradova u okruženju koji su organozovano dolazili da se kupaju na našem jezeru. Jezero je odnedavno dobilo status zaštićenog prirodnog dobra pa smo ga i na taj način dodatno zaštitili.

Uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport obezbedili smo sredstva za postavljanje reflektora na sportskom terenu pored Doma zdravlja. I ovaj posao smo u celosti završili.

Izgradnja novih dečijih igrališta se pokazala kao dobra ideja i broj dece koji na njima svakodnevno boravi to najbolje potvrđuje. Zato ćemo sa tom praksom i nastaviti. Igrališta gradimo po Evropskim standardima koji podrazumevaju izuzetnu bezbednost dece koja borave na njima. Novo dečije igralište će biti izgrađeno u delu grada poznatijem kao Novo naselje. U planu je da nakon ovog igrališta izgradimo još nekoliko u vangradskim mesnim zajednicama.

Gradjani naše opštine koji žive u vangradskim mesnim zajednicama takodje očekuju infrastrukturno ulaganje u svojim sredinama ?

Razvoj vangradskih mesnih zajednica je bio i biće naš prioritet. To najbolje potvrđuju radovi koje smo sproveli u njima u proteklom periodu. Na Panoniji smo izgradili novu letnju učionicu a održani su i Markovdanski susreti na kojima je bilo 1500 dece iz celog regiona. U Malom Beogradu su u toku radovi na izgradnji otvorenog amfiteatra ,a u pripremi je dokumentacija za izgradnju novog dečijeg igrališta. U Gornjoj Rogatici smo izvršili obnovu kompletnog vodovoda dok smo u Njegoševu asfaltirali ulicu Ive Lole Ribara u dužini od 496 metara. U Tomislavcima smo izgradili dva nova teniska terena sa osvetljenjem. Takođe u Tomislavcima je u toku izgradnja i nove kapele. U Mićunovu smo izvršili kompletnu rekonstrukciju javne rasvete i izradili projektno tehničku dokumentaciju za potrebe izgradnje biciklističke staze na Čantavirskom putu dužine 2200 metara. Uz pomoc Komesarijata za izbeglice u vangradskim mesnim zajednicama kupljeno je 13 kuća koje su putem konkursa dodeljene porodicama izbeglih lica u Sokolcu,Krađorđevu,Tomislavcima, Malom Beogradu,Staroj Moravici i na taj način im je trajno rešeno stambeno pitanje.

Uz pomoć JKP „Komgrad“ čistimo deponije u vangradskim mesnim zajednicama a problem deponija će trajno biti rešen 20.decembra ove godine sa početkom rada Regionalne deponije. Tada se prestaje i sa odnošenjem smeća na našu deponiju u Bačkoj Topoli. Radovi na Transfer stanici su već završeni,na njima će autosmećari prebacivati otpad u velike Rolo kontejnere koji se kasnije prazne na Regionalnoj deponiji koja se nalazi između Oroma i Bikova. Napomenuo bih da smo bili u pravu kada smo tvrdili da preduzeće JKP “Komgrad“ ima kapacitete da bude nosioc posla daljinskog grejanja. Potvrda tome je i kvalitet grejanja prethodne godine, a i ovogodišnja grejna sezona je počela 15-tog oktobra kao što smo i najavili. Da je kvalitet grejanja u stanovima na daljinsko grejanje dobar ukazuje nam i to da ove godine imamo veći broj stanova nego prošle godine koji se greju na ovaj način.

Moram da napomenem da me raduje da polako ponovo postajemo i centar kulturnih,sportskih i turističkih dešavanja. Kao što smo i obećali proslavu dana opštine smo uzdigli na jedan viši organizacioni nivo sa nizom novih dešavanja poput takmičenja „Izađi mi na teglu“, takmičarske izložbe automobila „American Car Tuning Show“ i završno sa koncertom Lexington benda koji je bio izuzetno posećen. Vratili smo sjaj nekadašnjem letnjem fudbalskom turniru na kojem smo okupili veliki broj ekipa iz drugih gradova u okruženju.

Veoma je važno istaći dobru saradnju i veliku pomoć koju dobijamo od Vlade Republike Srbije kao i od Vlade AP Vojvodine. Samo smo kroz kvalitetnu saradnju sa višim nivoima vlasti mogli realizovati sve navedene projekte. Na izborima koji su pred nama Srpska napredna stranka delegira one koji su se u prethodnom periodu svojim radom pokazali kao ljudi koji opštinu Bačka Topola iskreno žele da učine lepšim i prijatnijim mestom za život svih nas.

You May Also Like

More From Author