PODRŠKA PORODICAMA PREKO PET MILIONA U OPŠTINI BAČKA TOPOLA

Estimated read time 2 min read

Opština Bačka Topola, koja je u pilot projektu ,kojim je se odazvala na javni poziv Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i poulacionu politiku,  uvezano je šest celina, koje je Kabinet finansirao i sufinansirao kroz četiri populacione mere, a koje su detektovane u Opštini Bačka Topola kao ključne tačke u kojima je momenat različitih vidova podrške potreban, što deci predškolskog uzrasta, adolescentima, trudnicama, porodici sa decom, tako i sveukupnom društvu lokalne zajednice. Od 90 opština koje su uestvovale Bačka Topola se našla medju 15 odabranih za finansiranje sopstvenih ideja.

Članica veća za privredu i turizam Opštine Bačka Topola Helena Mesaroš, koja je ujedno i koordinator, odnosno zaduženo lice za demografiju i socijalnu politiku Opštine Bačka Topola kaže da je ukupan iznos odobrenih sredstava blizu pet miliona dinara, dok je učešće lokalne samouprave 884 hiljade dinara, što iznosi 15,51 odsto od ukupni sredstava.

„U okviru mera ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta i aktiviranje lokalne samouprave opredelili smo roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete u porodici u iznosu od 2,5 miliona dinara, kao i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima i praćenje ranog razvoja dece i angažovanje defektologa u PU “Bambi” u iznosu od 600 hiljada dinara“, kaže Mesaroš.

U okviru mere populacione edukacije određena je podrška trudnicama kroz finansiranje prenatalnog skrininga u prvom trimestru trudnoće u iznosu od 900 hiljada dinara, dok je za školu za trudnice opredeljeno 1,2 miliona dinara, kao i opremanje predporođajne sale- porođaj kao kod kuće, u kadi u iznosu od 300 hiljada dinara.

„U okviru mere promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata pokretanje i opremanje savetovališta za mlade izdvojen je iznos od 200 hiljada dinara“, kaže Mesaroš.

You May Also Like

More From Author