ZOBNATICA NASTAVLJA TRADICIJU DUGU 250 GODINA, PRVA KONJARSKA OAZA NA BALKANU

Estimated read time 2 min read

Vredni ljudi su iskoristili jedinstvenu prirodu u Bačkoj ravnici gde su stvorili pravu raj za ljubitelje konjičkog sporta. Danas je Zobnatica i homogena privredna celina sa razvijenom ratarskom i stočarskom proizvodnjom i veoma izraženim turizmom. Ali njen najlepši deo i dalje čine ergela rasnih konja i prekrasno jezero u Dolini bećara.

Ergelu je osnovao daleke 1779.godine Bela Vojnic, želeći da stvori konjarsku oazu na Balkanu. Tokom ovih skoro 250 godina duge tradicije kroz ergelu su progalopirali mnogi konji, koji su nam ostavili duh pobede. Zauvek će sijati ispisana imena Pastrmke, Baršonjke, Kazanove, Jadrana, Generala, Prospektora i mnogih drugih šampiona koji su čuveni pečat Z nosili na mnogim hipodromima i uvek se vraćali sa lovorikama oko vrata.Pehari govore o njihovim delima i ljudima koji su ih voleli i od njih stvarali šampionE.

Na ovim tradicijama Zobnatica ima velike planove za iduću godinu, a osim organizacije dve galopske trke, u planu su i razne manifestacije koje će se održati u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bačka Topola.

Rukovodilac turističko-ugostiteljske organizacije Zobnatica Novak Bojanić kaže da planiraju organizaciju raznih dešavanja u Zobnatici u saradnji sa Turističkom organizacijom Bačka Topola.

“Planiramo da se okrenemo kongresnom turizmu, ali kao i do sada otvoreni smo za organizaciju raznih vrsta proslava. Osim toga, Zobnatica ima puno prostora i u budućnosti bilo bi lepo da u saradnji sa Opštinom Bačka Topola organizujemo neke manifestacije zajedno. Tada i Zobnatica i Topola kada manifestacije postanu tradicionalne već znaju kog dana će doći koliko posetilaca i to je prvi korak u razvijanju turističke ponude”, kaže Bojanić.

Savez vojvođanskih Mađara organizuje radicionalne konjičke trke u Zobnatici u maju. Tada dolaze konji i iz Srbije i Mađarske, i bude i po nekoliko hiljada posetilaca.

“Upravo takve manifestacije nama trebaju”, kaže Bojanić.

You May Also Like

More From Author