BAČKA TOPOLA- DUPLIRAN RODITELJSKI DODATAK

Estimated read time 3 min read

Građani koji žive u Bačkoj Topoli, a ove godine odluče da postanu mama i tata moći će da računaju na značajniju podršku nego do sada. Zahvaljujući podršci Ministarstva nadležnog za demografiju i populacionu politiku, buduće mame mogu da računaju na više saveta i brige, bolje uslove za trudnoću i porođaj, ali i na veću finansijsku podršku kada beba dođe na svet.

 Dom zdravlja u Bačkoj Topoli uskoro će biti bogatiji za savetovalište za mlade, gde će pored prostora za edukacije biti uređen i deo za preventivne ginekološke preglede.
Osim toga, u toku je i rekonstrukcija predporođajne sale, koja se oprema sa ciljem da budućim majkama olakša najteže sate pred porođaj, što uključuje i postavljanje kade za ove namene.
“Mi radimo da poboljšamo našu populacionu politiku ovde u opštini. I da povećamo natalitet, tako da kažemo, mada je teško sada u ovoj situaciji, kada mladi odlaze iz zemlje”, kaže direktorka Doma zdravlja “Dr Hadži Janoš” Dora Leštar Kaloci.
I pored toga, broj porođaja je povećan broj porođaja u prošloj godini u odnosu na 2016. novine u Domu zdravlja omogućene su kroz podršku ministarstva nadležnog za populacionu i demografsku politiku, a ta podrška podrazumeva i dupliranje iznosa roditeljskog dodatka, takozvane dabl testove za trudnice – besplatan ultrazvuk i analize krvi, zatim uvođenje defektologa u Predškolsku ustanovu, kao i formiranje stručnog tima za praćenje razvoja dece.
“Ovo je signal i ovo je dobra volja podrške. Mi ne možemo zalečiti rane demografske, ali možemo dati podstrek i podsticaj ljudima koji su već odlučili da imaju prinovu, da znaju da nisu sami, da smo mi tu za njih i da ćemo u svakom momentu pružiti podršku za takvu jednu veliku i lepu odluku”, ističe koordinatorka za demografiju i socijalnu politiku opštine Bačka Topola Helena Mesaroš.
Ukupna vrednost svih ovih aktivnosti je skoro šest miliona dinara, od čega je blizu pet miliona opredeljeno iz pomenutog ministarstva, nakon javnog poziva kojem se odazvalo 88 opština sa 90 projekata, od čega je njih 15 i odabrano za finansiranje. Po završetku radova, očekuje se da Bačku Topolu poseti i ministarka Slavica Đukić Dejanović.

You May Also Like

More From Author