RAKIJADA U STAROJ MORAVICI- OD LOKALNOG, REGIONALNI DOGADJAJ

Estimated read time 2 min read

Četvrta degustacija rakije koju su u Staroj Moravici organizovali Udruženje voćara i vinogradara „Rizling” i Kulturni centar „Adi Endre” iz tog mesta u opštini Bačka Topola, nadmašila je sve slične festivale u Srbiji.
Uz pozdravne reči domaćina iz Udruženja „Rizling” i predsednika Saveta MZ Stara Moravica Atile Šefera, festival je otvorio potpredsednik Odbora za poljoprivredu Narodne Skupštine Srbije Arpad Fremond, naglasivši da je i ova manifestacija primer da se od malog lokalnog može napraviti regionalni događaj, na kome proizvođači mogu da prikažu, pa i prodaju svoje proizvode. Fremond je iskoristio priliku da proizvođače upozna sa podsticajnim sredstvima na koje mogu računati u ovoj godini.

Bilo je dosta kvalitetnih rakija pa je stručni žiri na osnovu ocenjivanja dodelio 69 zlatnih medalja, 99 srebrnih i 151 bronzanu, a organizatori su još posebne nagrade dodelili za deset voćnih vrsta rakije. Posebna nagrada dodeljena je Ištvanu Bilickom iz Sente, koji je učestvovao sa 17 uzoraka rakije.

U degustiranje rakije u Staroj Moravici dobro se uklopila i prva Pihtijada, na kojoj je ovaj specijalitet spreman na tradicionalan način, ali i po posebnim receptima. Bilo je 30 učesnika iz Stare Moravice, okolnih mesta i iz Mađarske. Predsednica Kulturnog centra „Adi Endre” Gabrijela Gogoljak ističe da je cilj manifestacije da se uključi i promoviše što više učesnika.

Pobednici u spravljanju pihtija su, na staromoravički način Tamaš Rigo, za tradicionalnu pihtiju Antun Brčić, za posebnu pihtiju Angela Bece, a za najuspešniju na Pihtijadi proglašena je Magdalena Nađ. Nagrada je dodeljivana i za najharmoničniju pihtiju koja je najbolje „pasovala” uz rakiju, a pripala je Peteru Šuranjiju. Posebne nagrade za voćne pihtije dodeljene su Čabi Daroci i Eržebet Doža Boršoš.

Na festivalu u Staroj Moravici degustirale su se takmičarske rakije i pihtije, ali i razni proizvodi sa ovog područja sa oznakom lokalnih brendova. Nakon dodele nagrada dobro raspoloženje bilo je na druženju uz tri orkestra iz Sombora, Bačke Topole i Mađarske.

You May Also Like

More From Author