“LEVAK” NA AUTOPUTU, NEDALEKO OD BAČKE TOPOLE, LOVI NEOBUZDANE VOZAČE

Estimated read time 2 min read

Radarska kontrola brzine, među vozačima poznatija kao “levak”, nešto je što što vas može očekivati na auto-putu Subotica – Beograd, gde je brzina ograničena na 120 kilometara na čas. Ukoliko vozite do 160 kilometara na čas, dobićete kaznu na licu mesta, a kaznu za brzine preko toga određuje sudija za prekršaje koji je prošle godine kaznio 278 takvih vozača.

I po suncu, i po kiši. Subotički saobraćajni policajci često prave ono što se među vozačima naziva “levak” na auto-putu Subotica-Beograd. Saobraćajac radarom meri brzine svih vozila koja prolaze. Nekoliko stotina metera dalje od njega postavljeni su prvi znaci za usporavanje brzine i skretanje na obližnji parking gde ih čekaju patrole. Ukoliko je prekoračena brzina automobila, radi se alko-test i sačinjava zapisnik o prekršaju. Ovaj test prolaze i kamiondžije, a njima se kontroliše i tahograf.

“Najčešće prekoračenje brzine kretanja vozila su do čertdeset kilometara na čas veća od dozvoljene brzine kretanja vozila na auto-putu, odnosno do 160 kilometara na čas za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od tri hiljade ili pet hiljada dinara”,  kaže pomoćnik komandira Saobraćajne policije Bojana Kalinić.

Svi koji voze brzinom od 161 kilometar na čas pa i više, ne kažnjavaju se ovde na licu mesta već idu kod sudije za prekršaje. Strani državljani imaju ubrzane postupke, a domaći državljani se kažnjavaju u takozvanom redovnom postupku. Rekord prekoračenja brzine na auto-putu izmeren u ovakvoj kontroli iznosi više od 240 kilometara na čas.

“Pre nekoliko godina su tako i nastupili policajci, rekli su da su uhvatili šampiona. Bila je to jedna dama koja je vozila 245 kilometara na sat i završila je, naravno, sa propisanom sankcijom u to vreme, a ne znam koliko je bilo pre par godina”, kaže predsednik Prekršajnog suda u Subotici Ljubo Simić.

Ta dama i svi koji voze brzinama preko 200 kilometara na čas mogu da očekuju kazne od 100.000 do 120.000 dinara, višemesečno oduzimanje dozvole i 14 kaznenih poena. Ko je vozio od 160 do 180 kazna je do 20.000 dinara i mesec dana bez dozvole, a preko 180 kazna je od 15.000 do 30.000 dinara i tri meseca bez dozvole. Uz četiri do šest kaznenih poena.

You May Also Like

More From Author