BAČKOTOPOLSKE ZGRADE POD INSPEKCISKIM NADZOROM

Estimated read time 2 min read

Sve zgrade u Srbiji moraće da imaju upravnika do kraja godine. U onim koje su ozbiljno shvatile slovo Zakona o stanovanju i održavanju zgrada u toku su izbori za upravnika, koji će zameniti dosadašnje predsednike Skupštine stambene zgrade. Kako u Bačkoj Topoli to u velikom broju zgrada nije uradjeno inspekciske sluzbe istakle su , na ulazima, zapisnike o inspekciskom nadzoru uz upozorenje o posledicama ukoliko to ne učine u ostavljenom roku.

 Ko može da bude upravnik

Propisi su jasni. Upravnik može da bude izabran iz redova vlasnika stanova koji čine Skupštinu stambene zajednice (sada je to Skupština stambene zgrade). Uslov je da prosta većina učestvuje u izborima potencijalnog upravnika.

Ono što je najčešći problem što uglavnom stanari nisu zainteresovani da dođu na zakazane sastanke za izbor.

Izbor moguć i pisanim putem

Kod višespratnica gde ima puno vlasnika stanova, rešenje za izbor upravnika je da se on bira pisanim putem ili elektronski, a što je takođe zakonom predviđeno. Da bi izbor bio validan potrebno je da stanar osim zaokruživanja kandidata potpiše i list.

Volonterski ili sa naknadom

Stanari mogu da se dogovore sa upravnikom o nadoknadi, ali i on to može ako želi da radi i volonterski. Do sada u praksi je bilo da predsednici Skupštine stanara malih zgrada ne uzimaju naknadu, ali tamo gde zgrada ostvaruje prihode (na primer od zakupa slobodnih prostorija) to čine.

You May Also Like

More From Author