TIBOR TOT- ZA MESEC DANA U BAČKOJ TOPOLI BESPLATNO ČIPOVANO 600 PASA

Estimated read time 2 min read

Direktor Tibor Tot kaže da su ovog meseca već čipovali oko 600 pasa, te su ih i vakcinisali.

Vlasnici pasa su obavezni da pse starije od 3 meseca čipuju i vakcinišu protiv besnila. Zahvaljujući mikročipovima se može pratiti broj pasa, koji poslednjih godina raste te ih je sada oko 3.800.

Čipovanje pasa je proces obeležavanja jedinki zbog utvrđivanja identiteta i zakonski je obavezan za sve vlasnike pasa i mačaka. Čipovanje je dragoceno kod nalaženja izgubljenih životinja i njihovog vraćanja vlasniku, ali je takođe važan i na izložbama i sajmovima.  Svaki  registrovani pas ima svoj individualni broj i oznaku. To je njegova lična karta, ali se u nju, za razliku od naših ličnih podataka, ne unose nikakvi drugi podaci sem broja. Čipovanje se vrši uglavnom između šest do osam nedelja straosti ljubimca, iako se ove intervencije mogu vršiti u bilo kojem životnom dobu. Ugradnja mikročipa je skoro bezbolna metoda i ne razlikuje mnogo od davanja obične injekcije. Čip je veličine zrna pirinča i ugrađuje se u predelu vrata psa.
Time i podaci o vlasniku psa ulaze u bazu podataka koja se zahvaljujući čipu mogu uvek lako očitati. Zahvaljujući inicijativi opštine Bačka Topola, vlasnici pasa će ovim uštedeti 980 dinara, koliko košta čipovanje. Zaposleni u veterinarskoj stanici obilaze ulice i gde naiđu na vlasnike, tamo mogu odmah da reše čipovanje, a tamo gde ih nema ostavljaju poruke. Direktor Tibor Tot kaže da su ovog meseca već čipovali oko 600 pasa, te su ih i vakcinisali. On dodaje da je obaveza vlasnika da čipuju životinje, jer ako se izgube da ih lakše nađu.

Svi koji žele da se prijave za čipovanje u opštini Bačka Topola, to mogu da urade na broj telefona 063/58-14-54-es ili 741-138.

You May Also Like

More From Author